Clujenii, alături de ieşeni şi bucureşteni, sînt campioni la căutat droguri pe internet

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Romanian Harm Reduction Network (RHRN), a elaborat un amplu proiect de cercetare denumit „Evaluarea riscurilor generate de abuzul noilor substanţe psihoactive comercializate sub denumirea de droguri legale”, finanţat de UNICEF România, informează un comunicat al ANA.
În cadrul studiului s-a monitorizat conţinutul mai multor surse de informaţii online – site-urile care vînd etnobotanice, interogările făcute pe motoarele de căutare, forumurile şi reţelele sociale pe care se discută despre etnobotanice. Potrivit ANA, cele mai multe căutări (legate de etnobotanice – n.r.) sînt din Iaşi, Cluj şi Bucureşti.
Datele obţinute în urma monitorizării online au fost analizate şi clasificate, descriind caracteristicile diferitelor substanţe, încercîndu-se, totodată, şi culegerea datelor privind profilul consumatorilor de droguri noi, riscurile asociate consumului pe diferite categorii de substanţe şi comportamentul de consum asociat (dozaj etc.), respectiv efectele percepute de consumatori în urma utilizării diferitelor substanţe.
„Astfel, au fost obţinute date în ceea ce priveşte popularitatea fenomenului „drogurilor legale”. În anul 2008, se observă un interes timid pentru etnobotanice, un vîrf de interes fiind înregistrat în prima parte a anului 2010. Tendinţa de creştere se reface spre toamna anului 2010, iar în ultimele luni ale anului 2010 există o uşoară tendinţă descrescătoare, urmată iar de o revenire puternică şi de o scădere în aprilie 2011”, se arată în comunicatul ANA.
Conform Agenţiei Naţionale Antidrog, la sfîrşitul lunii iulie 2011, pe teritoriul naţional  funcţionau 46 de magazine de vise, ceea ce reprezintă o reducere cu aproximativ 70% faţă de numărul de astfel de unităţi care au fost identificate în luna martie 2011.
C.P.

Articole din aceeasi categorie