Cinematograful Dacia ar putea reintra în spaţiul cultural al oraşului

Consiliul Civic Local (CCL) propune reintroducerea în spaţiul public a cinematografului Dacia, din cartierul Mănăştur. Propunerea vizează întrebuinţarea imobilului ca spaţiu pentru vîrstnici şi tineret, în vederea organizării de activităţi culturale şi sportive. „Se pot organiza săli de desfăşurare a unor activităţi culturale şi sportive – de exemplu şah şi tenis de masă -, ceea ce ar permite preluarea unor tradiţii de la cei vîrstnici la cei tineri. În acest mod, cei vîrstnici se vor simţi utili societăţii, deoarece valoarea lor umană ar fi apreciată de cei tineri. Activităţile se pot organiza pe ramuri de activitate, profesii şi aptitudini, după capacităţile celor vîrstnici , în corelare cu interesul celor tineri. Cei vîrstnici ar avea astfel posibilitatea să relateze din cunoştinţele lor culturale şi istorice, aşa cum le-au trăit în decursul timpului”, arată Doina Crăciun, membru CCL Cluj, subliniind că cei vîrstnici ar participa la activităţi cu mare plăcere, fiindcă „ar simţi că sînt băgaţi în seamă, iar experienţa lor este utilă societăţii şi nu se pierde. Cei tineri, contra unor sume modice ar putea învăţa din experienţa valoroasă a persoanelor vîrstnice”, precizează aceasta.

De asemenea, în opinia membrului CCL, clădirea cinematografului Dacia ar putea fi mansardată, urmînd ca în spaţiul respectiv să fie amenajată o pensiune – destinată tinerilor şi vîrstnicilor, deopotrivă -, cu confort decent şi cu preţ rezonabil, accesibil.
Mai mult, Doina Crăciun propune ca sala de spectacole a cinematografului să găzduiască ceremoniile şi petrecerile ocazionate de împlinirea de 50 de ani de căsătorie a cuplurilor clujene. „Sala de spectacol poate fi utilizată pentru unităţile de preşcolari, în primul rînd din cartierul Mănăştur, cu un preţ modic de utilizare, ca la cinema Mărăşti. Tot aici se poate organiza sărbătorirea perechilor care împlinesc 50 de ani de căsătorie, nu la localuri! Multe activităţi pentru bunici şi nepoţi pot fi organizate aici fără costuri mari pentru stat, în schimb cu rezultate foarte bune pentru comunitatea locală”, punctează Doina Crăciun.

Totodată, membrul CCL propune ca imobilul fostei ?coli Generală nr. 6 din Mănăştur – gol şi nefolosit de peste zece ani – să fie utilizat în vederea amenajării unui centru pentru îngrijirea vîrstnicilor. „Are o curte cu suprafaţă mare şi dispune de săli (foste clase) de 50 – 60 mp. Aceasta ar fi perfectă pentru un centru de îngrijirea vîrstnicilor, întrucît Clujul dispune în prezent de doar 120 – 150 de locuri, ceea ce pentru un oraş cu 316. 000 de locuitori este foarte puţin. Lipsa locurilor de cazare pentru persoanele în vîrstă este o greutate financiară şi fizică pentru persoanele de 40-45 de ani, care sînt puse în situaţia de a completa din veniturile lor contribuţia necesară în cadrul centrelor private (1600 – 1800 de lei). În acest mod s-ar crea circa 100 de locuri cu condiţii decente. Programele social culturale adecvate vîrstei şi capacităţilor intelectuale şi spirituale ale vîrstnicilor din acest nou centru de cazare i-ar ajuta să scape de sentimentul că sînt abandonaţi de societate şi familie. Costurile rezonabile, în concordanţă cu pensile lor cuprinse în intervalul 650 – 900 de lei pe lună, ar putea fi sprijinite de familie cu 100 lei pe lună, pentru diminuarea sau întregirea costurilor unităţii. Pe de altă parte, acest program ar crea locuri de muncă calificate şi necalificate, iar consumul de produse alimentare româneşti ar fi stimulativ pentru producătorii autohtoni”, îşi expune Doina .Crăciun ideea.

Precizăm că potrivit inspectorului şcolar general, Valentin Cuibus, imobilul în care a funcţionat ?coala Generală nr.6 a fost tranferat în patrimoniul TVR.
A.S.

Articole din aceeasi categorie