CANICULA şi NOI

Noi, oamenii, ne simţim confortabil la temperaturi ale aerului ambiant între 20 şi 27°C şi la o umiditate relativă a aerului cuprinsă între 35 şi 60%. Important este să ne bucurăm de vară, nu să o simţim ca pe o povară sau, şi mai rău, aceasta să devină un risc major pentru sănătatea noastră.
Dacă temperatura sau umiditatea sunt mai crescute acum, apare senzaţia de disconfort, iar când capacitatea organismului de a se adapta la căldură este depăşită, apar o serie de afecţiuni grave, posibil chiar fatale. Temperatura ridicată a actualei veri conduce la dilatarea vaselor de sânge, pierderea apei şi a electroliţilor prin transpiraţie, ceea ce înseamnă, practic, o reducere a rezistenţei vasculare periferice şi scăderea tensiunii arteriale. Deshidratarea se poate instala rapid, ceea ce conduce la creşterea compensatorie a numărului de bătăi cardiace, făcându-se simtite adesea palpitaţiile. Acest fenomen determină creşterea consumului de oxigen în muşchiul cardiac, cu posibilitatea declanşării crizelor de angină pectorală sau a agravării insuficienţei cardiace la pacienţii cunoscuţi cu aceste afecţiuni. Efectele sunt cu atât mai periculoase în cazul persoanelor hipertensive, persoanelor diabetice sau a persoanelor ce se expun căldurilor excesive fără a se proteja. Majoritatea afecţiunilor legate de expunerea la căldura ultimelor zile apar în condiţiile supraîncălzirii organismului, prin expunerea exagerată la temperaturile ridicate din aceste zile sau în condiţiile unui efort fizic exagerat.
Pe caniculă, cel mai mare risc îl au copiii, vârstnicii şi persoanele cu boli cronice şi/sau mentale. Tinerii, chiar fără probleme de sănătate, pot fi acum afectaţi, dacă iau parte la activităţi fizice intense în aer liber. Cei care trăiesc în marile oraşe au risc şi mai mare din cauza poluării atmosferice, care poate declanşa şi afecţiuni respiratorii severe.
Pentru a trece cu bine actuala stare de caniculă, recomand să respectăm câteva reguli simple şi la îndemâna oricui, până când mercurul îşi va găsi echilibrul ceva mai jos în termometre. Astfel este indicat:
• consumul de apă sau sucuri naturale diluate cu apă, şi nu de alcool, care deshidratează şi mai mult organismul; se vor consuma alimente sărace în grăsimi şi carbohidraţi şi se vor prefera salatele, supele uşoare de legume, fructele (mai ales pepenele verde şi galben), care au conţinut ridicat de apă; cardiacii care iau medicamente diuretice trebuie să ia suplimente cu potasiu şi magneziu, acestea înlocuind electroliţii eliminaţi în urma medicaţiei diuretice; se vor purta haine potrivite, uşoare, deschise la culoare, lejere, dar şi pălării cu boruri largi sau şepci; trebuie protejată pielea cu ajutorul cremelor cu factor de protecţie solară peste 30, iar ochii vor fi protejaţi cu ochelari de soare adecvaţi; este indicat repausul în încăperi bine ventilate, preferabil cu aer condiţionat; parcurile sau ştrandurile pot fi refugii potrivite, însă chiar şi aici este bine să stăm la umbră între orele 11:00 şi 17:00; se vor evita eforturile fizice intense în timpul orelor de vârf; este indicat ca persoanele care lucrează afară să-şi desfăşoare activitatea dimineaţa, înainte de apariţia căldurii excesive, să ia pauze dese şi să se adăpostească la umbră, ori de câte ori este posibil.
Dr. Liana Monica DEAC

Articole din aceeasi categorie