Bărcile cu motor circulă pe lacurile Tarniţa şi Fîntînele, deşi este interzis

Tarnita Proprietarii de bărci cu motor şi skyjet-uri sfidează normele legale, care interzic navigaţia cu asfel de ambarcaţiuni pe lacurile Tarniţa şi Fîntînele, şi brăzdează în lung şi lac cele două amenajări hidrografice din care se asigură apa potabilă pentru o mare parte a locuitorilor din judeţul Cluj.

Pînă acum nimeni nu a aplicat nicio sancţiune împotriva proprietarilor de bărci cu motor care se plimbă de pe cele două lacuri, deşi legislaţia este foarte clară în acest sens.

Suprafaţele lacurilor de acumulare Tarniţa şi Beliş sînt considerate arii de avifaunistică protejate conform legislaţiei în vigoare, rezervaţie naturală care intră sub incidenţa unei legislaţii speciale, prin care este interzisă practicarea sporturilor avînd la bază ambarcaţiuni cu motor.

Acumularea Tarniţa a fost declarată arie naturală protejată de interes judeţean încă din anul 1994, prin decizie a Delegaţiei Permanente a Consiliului Judeţean Cluj, iar acumularea Fîntînele este inclusă în Situl Natura 2000 Apuseni ţi Aria Naturală Protejată de Interes Naţional “Parcul Natural Apuseni”. Potrivit legislaţiei, pe cele două lacuri nu este permisă folosirea bărcilor cu motor. În acest sens există mai multe reglementări. Astfel, prin Decizia 147/1994, Consiliul Judeţean Cluj a declarat lacul Tarniţa ca Zonă Naturală Protejată de Interes Judeţean, alături de alte lacuri. Apoi, prin Decizia 67/1995, Consiliul Judeţean Cluj a aprobat un Regulament General pentru zonele protejate de interes judeţean, care cuprinde şi reguli de utilizare a unor lacuri, inclusiv Tarniţa. Printre altele, acest regulament prevede expres interdicţia de navigaţie cu motor.

Pe de altă parte, Ordonanţa de Urgenţă 57/2007, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei ţi a faunei sălbatice, interzice categoric intrarea pe suprafaţa ariilor naturale protejate şi practicarea sporturilor, în afara drumurilor permise accesului public, cu mijloace motorizate bazate pe folosirea combustibililor fosili.

Cu toate acestea, la Tarniţa şi la Fîntînele nu sînt respectate aceste prevederi şi aproape în fiecare zi de vară si, mai ales, în weekend-uri pot fi văzute atît skyjeturi, cît ţi bărci cu motor folosite pentru plimbări pe apă.

În zona Tarniţa şi Fîntînele sînt foarte mulţi deţinători de bărci cu motor şi alte ambarcaţiuni de acest tip. Aproape la fiecare casă de vacanţă de pe malurile celor două lacuri există cîte o barcă ancorată de ponton, pentru a purtea fi folosită la plimbări în sezonul de vară.

Deşi Hidroelectrica SA a montat mai multe panouri în zona staţiunii Fîntînele-Beliş dar şi la Tarniţa, în care se precizează foarte clar că este interzisă folosirea ambarcaţiunilor de orice tip pe lacuri, proprietarii de bărci se fac că nu le văd. Aceştia brăzdează apa din cele două amenajări hidrografice de parcă s-ar afla pe Dunăre şi nu în zone protejate prin lege. Nu ştim cum pot interveni autorităţile pentru a stopa acest fenomen, însă e cert că folosirea bărcilor cu motor pe lacuri poate polua grav mediul, iar cei care vor avea de suferit vor fi sutele de mii de clujeni care consumă apă din Tarniţa şi Fîntînele.

C.P.

Articole din aceeasi categorie