Atenţie mare la melanomul cutanat

Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer, care îşi are originea în celulele producătoare de pigment, denumite melanocite. Boala are o evoluţie fulminantă. 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) îşi pierd viaţa chiar în primul an. Conform Skin Cancer Foundation, în 2015 a fost estimat un număr de 9.940 de persoane decedate, ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer. În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor anual. De altfel, ţara noastră înregistrează o creştere în ultimii 25 de ani, de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom. În ultimele decenii, frecvenţa bolii a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulţi tineri, între15-50 ani mai ales.

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcţie de factorii genetici, de mediu şi de stilul de viaţă. El este mai frecvent deci la: persoanele cu pielea, ochii şi părul deschise la culoare; la cei cu  numeroase aluniţe si  antecedente personale sau de familie cu tumori cutanate; cei cu arsuri solare grave şi repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani; semeni care au obiceiul bronzării artificiale, la solar.

Boala nu doare, nu provoacă stări de rău decât atunci când este în stadiu avansat, dar ucide bolnavul în mai puţin de un an. Primele semne care prevestesc melanomul sunt acele modificări ale aluniţelor, care ţin de culoare, formă, mărime,  sau de apariţia unor leziuni noi. Dacă apar aluniţe noi, sau modificări ale celor preexistente, se va merge de urgenţă la medicul dermatolog. De asemenea, dacă apare o aluniţă ruptă, sângerândă, se va consulta de urgenţă tot medicul dermatolog. După consult şi dermatoscopie, acest specialist va decide care este cea mai corectă modalitate de tratament pentru fiecare pacient şi aceasta poate fi: cura chirurgicală a formaţiunii, însoţită de examenul histopatologic (biopsia) sau conservarea şi supravegherea acesteia. Există şanse de supravieţuire de 100% ale melanomului, doar dacă este depistat în stadiu incipient. Descoperit din timp, se vindecă şi nu lasă sechele.

Dermatoscopia este singura metodă prin care pot fi depistate la timp modificările îngrijorătoare ale aluniţelor şi astfel se poate înclina balanţa diagnosticului de malignitate sau benignitate. Investigaţia permite examinarea aluniţelor cu o mărire a imaginii acestora de 70-120 de ori, observându-se microscopic dispoziţia pigmentului şi a vaselor de sânge şi permiţând astfel diagnosticarea precoce a melanomului şi a leziunilor precanceroase cutanate.

Regulile pe care ar trebui să le respectăm în sensul prevenţiei bolii sunt: expunerea la soare cu protecţie solară, utilizarea cremelor de protecţie, cu factor de cel puţin 30 şi reaplicarea acestora o dată la două ore, evitarea statului la soare între orele 10 -16, purtarea acesoriilor care ne protejează de soare (pălării, ochelari), evitarea solarului, auto-examinarea periodică a aluniţelor, controalele dermatologice anuale, însoţite de dermatoscopii, în cazul leziunilor suspecte.

Dr. Liana Monica Deac

Articole din aceeasi categorie