Atenţie la gripă!

    Virusurile gripale circulă în mod obisnuit în mediul uman şi animal, tulpini diferite putând cauza boala la oameni, păsări şi porci. Pentru a înţelege patologia gripală  trebuie să cunoaştem diferenţa între: gripa sezonieră, gripa aviară, gripa porcină şi gripa pandemică. Gripa sezonieră este cauzată de virusuri gripale care sunt adaptate să se răspândească în populaţia umană, fiind, de fapt, gripa umană. Oamenii prezintă imunitate naturală la tulpinile care se află în circulaţie şi această imunitate poate fi crescută în urma vaccinării cu vaccin gripal sezonier. Gripa aviară este cauzată de virusuri gripale adaptate pentru infecţia la păsări. În mod similar, gripa porcină este cauzată de virusuri gripale adaptate pentru infecţia la porci. Toate aceste îmbolnăviri prezintă aceleaşi simptome la gazdele lor. Uneori, oamenii şi animalele pot schimba între ei tulpini de virus gripal, cum ar fi persoanele infectate cu virus gripal aviar sau porcin, în mod uzual după contact direct cu animalele bolnave. Amestecarea virusurilor gripale umane şi animale poate duce la dezvoltarea unui virus gripal schimbat, care are abilitatea de a infecta şi a se transmite în populaţia umană. În acest caz, populaţia umană poate să nu aibă deloc imunitate faţă de acest virus nou. Gripa pandemică apare odată cu semnalarea unui nou virus gripal, care se răspândeşte cu uşurinţă în populaţia umană. Când apare acest nou virus, oamenii nu au imunitate naturală, pentru a fi protejaţi împotriva lui. Ca urmare, există riscul ca aceste virusuri gripale noi să determine apariţia unei pandemii de gripă, dacă virusul se transmite cu uşurinţă de la om la om.
Gripa este cu atât mai gravă cu cât terenul este mai fragil, indiferent de tipul ei. Epidemia este legată de schimbarea virusului, care a evoluat de-a lungul timpului. De aceea avem în fiecare an, între lunile octombrie şi aprilie, aceste perioade de epidemii, din cauza variaţiei virale. Oficialii vorbesc acum despre o epidemie deosebit de virulentă. Este vorba despre un nou virus, H3N2, care a provocat deja zeci de mii de îmbolnăviri în lume. În general, simptomele clinice sunt similare cu cele ale gripei sezoniere umane, iar tabloul clinic poate varia de la o infecţie asimptomatică până la o pneumonie severă, soldată cu deces. Este cam dificil de prevăzut impactul unei pandemii cauzate de acest tip de virus, pentru că aceasta depinde de virulenţa virusului, existenţa imunităţii populaţiei, protecţia dată de anticorpii dezvoltaţi în urma gripei sezoniere şi alţi factori care ţin de gazdă.
Orice persoană care prezintă semne de gripă: febră, dureri musculare şi articulare, tuse uscată şi alte  simptome respiratorii şi mai ales dacă s-a întors, în ultimele 7 zile, din zonele în care au fost înregistrate cazuri gripale, trebuie să se prezinte la medic şi să evite automedicaţia.    Acţiunile ce trebuie cunoscute pentru a preveni răspândirea virusului gripal sunt: intensificarea regulilor de igienă personală; acoperirea gurii  şi a nasului cu o batistă atunci când tuşim sau strănutăm (batistă ce va fi aruncată  la gunoi după utilizare),  spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, sau cu soluţii pe bază de alcool;  evitarea contactului strâns cu persoanele bolnave; se va  sta acasă în caz de îmbolnăvire, limitând astfel contactul cu alte persoane; renunţarea  la automedicaţii; evitarea aglomeraţiei şi a călătoriilor în ţările în care s-au anunţat posibile cazuri de îmbolnăviri.
    Dr. Liana Monica DEAC
    Medic primar epidemiolog

Articole din aceeasi categorie