Ars photographica

Cernobyl”. După aproape 40 de ani

vernisajul 1 februarie, 18. 00 * Centrul de Cultură Urbană Casino

Mi-a fost dat să vernisez Cernobyl în foaireul cinematografului ‘Victoria’, în prezenţa unui public interesat deopotrivă de temă şi artist. Firesc dacă avem în vedere faptul că tragedia Cernobyl nu va fi niciodată uitată, firesc şi pentru că artistul care s-a apropiat de Cernobyl este la vârsta tinereţii, una a riscurilor asumate pot spune. Pentru că a merge într-un spaţiu contaminat, fie şi la 40 de ani după, este un risc asumat, conştient. Reuşit însă prin fotografiile realizatem, toate cu valoare de document. Oxana Dvornic surprinde în imagini atât monocromia urmelor dezastrului atomic, cât și culoarea vieții după catastrofă, flora și fauna care își întorc drepturile insistent.

Scopul evenimentului este cel de a prezenta Cernobîlul după aproape patru decenii de la una din cele mai mari catastrofe din istoria planetei, dar și cel de a realiza un act caritabil pentru copiii din învățământul rural, accesul la expoziție realizându-se printr-o donație materială modică constând în rechizite, produse de papetărie, cărți sau jucării.

Pentru Oxana „fotografia surprinde frumosul, este o artă, dar frumosul poate fi găsit oriunde: în natură, în ruine, în ochi, în suflete. Realizarea acestor fotografii mi-o doream de mult timp, iar acum am reușit să arăt și altora ce am văzut eu. Poate nu e ceea ce se așteaptă toți să vadă, o lume moartă, gri, dar e o realitate, o realitate în care în lupta dintre om și natura, natura e cea care învinge în final.”

Diana Escariu (managerul de proiect) este de părere că „Oxana este una din cele mai talentate si ”vii” persoane pe care am întâlnit-o. Povestind despre fotografiile ei, am considerat că munca ei ar trebui promovată și apreciată. De aici a venit ideea de a realiza această expoziție, iar bonusul adăugat a fost latura caritabilă, deoarece toată echipa considerăm că educația este primul pas spre frumos, iar arta e primul pas spre umanizare.” Expoziția va putea fi vizitat constant pe parcursul celor zece zile, iar sub îndrumarea organizatorilor și a partenerilor se vor direcționa donațiile către zonele de depozitare și ulterior vor fi transportate în mediul rural.

Important este şi altceva, faptul că Oxana prezintă un oraş şi un teritoriu ce renasc încet, încet şi sigur. Avem un Cernobyl în care urmele tragediei se văd, dar avem şi Cernobyl ce renaşte cu şi în fiecare zi. Fotografiile devin veritabile semnale de avertizare, totul ca asemenea tragedii să nu se mai repete.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie

One Response to Ars photographica

  1. Aiurel

    În română, e Cernobîl. E drept că datează de pe vremea URSS, iar acum ar trebui actualizată transliterarea după forma ucraineană, care e cu „i” (Чорнобиль, față de rusescul Чернобыль), dar tot nu se justifică în română „y”-ul (prin care e redat „ы”-ul în limbile care nu au „î” în alfabet; mai observăm că și acolo persistă forma adoptată în vremea imperiului comunist).