Apostu, Stoia şi Bica rămîn după gratii

Primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, directorul companiei de salubrizare Brantner Veres, Călin Stoia şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica au compărut ieri din nou în faţa Curţii de Apel Cluj pentru a cere să fie puşi în libertate. Fiecare a încercat să convingă instanţa că în cazul în care va fi pus în libertate va respecta întrutotul cele prevăzute de lege, însă Curtea a apreciat că niciunul dintre cei trei nu poate fi judecat în libertate.
Prima cerere de punere în libertate analizată de Curtea de Apel Cluj a fost cea a lui Radu Bica. Practic, instanţa a judecat în acest caz recursul formulat de fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj la decizia Tribunalului Cluj prin care s-a dispus menţinerea măsurii arestării. ‘’Vă rog să ţineţi cont că la cei 49 de ani am muncit pentru societate şi am făcut fapte bune. Nu am făcut nici măcar un accident de circulaţie. Am o familie bună, soţia mea este medic în Turda, fiica studentă. Nu reprezint pericol public şi vă rog să vă gîndiţi că la fostul meu loc de muncă m-am implicat pentru rezolvarea problemelor judeţului Cluj şi nu pot fi un pericol public. Am purtat negocieri cu firma Bosch şi mă bucur acum că acest contract va fi semnat. De asemenea, împreună cu preşedintele CJ am realizat multe proiecte. Vă rog să analizaţi corect această măsură de arest. Sînt cardiac, iar problemele de sănătate s-au acutizat pe perioada detenţiei. Nu ştiu dacă se poate colabora cu o persoană care a avut un atac de cord mai bine decît cu o persoană care va fi pusă în libertate’’, a declarat Radu Bica în faţa instanţei Curţii de Apel Cluj. Procurorul DNA a solicitat însă respingerea cererii, arătînd că este netemeinică. După analizarea tuturor elementelor apărute în acest caz, instanţa a decis că Radu Bica nu poate fi pus în libertate, respingînd recursul.
Tot ieri, Curtea de Apel Cluj a rejudecat cererile lui Sorin Apostu şi Călin Stoia privind punerea în libertate sub control judiciar. Această solicitare a mai fost analizată de instanţa de apel clujeană, însă după ce a fost atacată cu recurs, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus rejudecarea solicitării pe motiv că magistratul nu i-a audiat pe cei doi, dîndu-le doar ultimul cuvînt. În cadrul şedinţei de ieri, atît Apostu cît şi Stoia au încercat să convingă instanţa că sînt nevinovaţi şi că lăsarea lor în libertate nu prezintă pericol social. “Nu sînt vinovat de faptele de care sînt acuzat în rechizitoriu. Nici după arestarea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, deşi am participat la întîlniri în care era prezent şi martorul L.N., nu am luat legătura cu acesta şi nici nu i-am spus nimic. Consider că nu pot influenţa procesul penal, întrucît am observat că declaraţiile martorilor în cauză îmi sînt favorabile. În rechizitoriu se încearcă construirea unui profil şi anume că nu mi-aş fi luat salariul din vara anului 2010. Arăt faptul că deţin două carduri, unul pe care îmi iau salariul de profesor de la USAMV Cluj şi altul pe cel de primar. Nu am ridicat salariul de la USAMV din vara lui 2010, însă am utilizat sumele de bani reprezentînd salariul de la Primărie cu care am plătit ratele la bancă: 43.000 de lei în 2010 şi 37 de mii de lei in 2011”, a precizat Apostu. El a adăugat că dacă va fi pus în libertate se va prezenta la toate înfăţişările, invocînd în apărarea lui activitatea pe care a derulat-o în fruntea Primăriei Cluj-Napoca. “În toţi aceşti ani, am reuşit să fim primii pe ţară la atragerea de fonduri europene, la probleme de izolaţie termică a blocurilor sau de salubritate stradală. Am primit mai multe premii pentru activitatea de primar’’, a spus Apostu.
Călin Stoia a pledat din nou nevinovat, arătînd că a apelat prima dată la serviciile juridice ale avocatului Monica Apostu pentru a-l apăra în procesul de divorţ. ‘’La începutul anului 2010 eram în proces de divorţ şi primele consultări au fost în acest sens. Total Trading a încheiat contractul cu Monica Apostu în ideea reprezentării tuturor problemelor juridice. Se făcea consultanţă juridică la cerere. Orice probleme aveam, de natură de afaceri sau personale, apelam la acest contract”, a spus Stoia. Cu toate argumentele aduse de Apostu şi Stoia, precum şi de apărătorii lor, Curtea de Apel Cluj a apreciat că nu se impune liberarea provizorie sub control judiciar.
Cei doi pot ataca însă hotărîrea cu recurs.

C.P.

Articole din aceeasi categorie