Alin Cioban, preşedinte executiv Olimpia Cluj: „Ţintim o calificare în „16”-imile Champions League”

 Rep: Al doilea an de existenţă, al doilea event. E limpede că Olimpia Cluj dă ora exactă în fotbalul feminin românesc. Există un secret pentru rezultatele acestea ?

Alin Cioban: Olimpia Cluj a  obţinut tot pe plan intern, două titluri, două Cupe şi titlul de golgeteră, prin Cosmina Duşa. Colac peste pupăză, Ştefania Vătafu a fost desemnată jucătoarea finalei Cupei României. După părerea mea, succesele Olimpiei au ajutat fotbalul feminin, deoarece această echipă a fost modului acestei discipline în România. Ne mîndrim că în doi ani de zile, numărul cluburilor s-a dublat. În sezonul recent încheiat, am avut 20 de echipe, împărţite în două serii a cîte zece. Avem semnale că de la toamnă, numărul echipelor din Liga 1 va creşte. S-ar putea să avem trei serii.

Rep: Ţinînd cont de valoarea lotului, omogenitatea acestuia şi de relaţiile de joc, sezonul 2011-2012 vi s-a părut mai uşor decît precedentul ?

Alin Cioban: Paradoxal, anul acesta a fost mai dificil, din cel puţin două puncte de vedere. Toţi adversarii ne cunoşteau potenţialul şi ambiţia lor era de a învinge Olimpia. Principala noastră contracandidată, FCM Tg. Mureş, a avut o campanie de transferuri mult mai activă şi un buget impresionant pentru fotbalul feminin, peste 10 miliarde de lei vechi, de trei ori mai mare decît cel al clubului nostru. De aceea, realizările noastre sînt cu atît mai deosebite. Şi nu mă feresc de cuvinte mari.

Rep: Faptul că formatul campionatului s-a modificat, prin creşterea numărului de echipe, ce a dus la alcătuirea a două serii, pe criterii geografice, a dinamizat lupta la titlu. Am avut sau nu un campionat mai competitiv decît cel din 2010-2011 ?

Alin Cioban: Cu siguranţă, apariţia unui turneu de play-off a dinamizat lupta pentru titlu. Pe lîngă noi şi FCM Tg. Mureş, a apărut Real Craiova, o echipă foarte bună, care a arbitrat disputa la vîrful clasamentului şi care, sînt convins, va avea un cuvînt greu de spus şi în sezonul care urmează. Sînt multe echipe bune în fotbalul feminin românesc şi le amintesc în acest sens pe CS Brazi, Motorul Oradea sau Independenţa Baia Mare.  După cum ştiti, la Brazi am cîştigat pe teren cu 4-1, însă s-a dat meci pierdut pentru noi datorită unei greşeli tehnice,însă acest lucru a fost folosit eficient atît de antrenori, cît de conducători pentru motivarea fetelor.

Rep: Urmează o nouă participare în Womens Champions League. Care sînt planurile clubului în
următoarea perioadă ?

Alin Cioban: Cred că vom avea o vară deosebit de agitată din punct de vedere fotbalistic, deoarece desfăşurăm activităţi pe mai multe fronturi. În primul rînd, domnul Albon (n.r.: Mirel Albon), împreună cu naţionala României
Under 19 participă în premieră la un turneul final de Campionat European, în Turcia, la Antalya, în perioada 4-14 iulie. Olimpia are şapte jucătoare convocate la acest lot şi două în pole position. Vătafu, Giurgiu, Lunca, Bâtea,
Corduneanu, Prunean, Voicu, Boandă şi Mihali, ultimele două fiind în aşteptare. Personal, voi fi implicat într-un proiect, în premieră pentru România, cu finanţare UEFA, ce se intitulează „Tabere de vară pentru iniţierea elevelor în
fotbalul feminin”. Concret, 90 de eleve din toată ţara vor participa la rei tabere, în Maramureş, Costineşti şi Moldova. Acestea vor beneficia, gratuit, de instruire şi iniţiere în fotbalul feminin. Prima tabără va începe în 20 iulie, iar următoarele două vor avea loc la finele lunii august. În ceea ce priveşte clubul, în perioada care urmează, împreună cu preşedintele Consiliului Director, domnul Radu Munteanu şi cu domnul vice-preşedinte, Eugen Cocan, ne luptăm să
asigurăm bugetul necesar participării în Champions League. Sper să găsim înţelegere atît la autorităţile locale, cît şi la potenţiali sponsori clujeni.

Rep: Cînd veţi cunoaşte viitorii adversari ?

Alin Cioban: Pe 28 iunie are loc, la Nyon, tragerea la sorţi a grupelor Womens Champions League. Lotul se va reuni pentru un cantonament de pregătire tradiţional, la Ocna Şugatag, după data de 15 iulie. Meciurile din grupe vor avea loc în perioada 11-17 august.

Rep: Anul trecut aţi jucat la Sarajevo. Aveţi o preferinţă în acest sezon ?

Alin Cioban: Dacă privesc din punct de vedere financiar, mi-aş dori să evităm Malta şi Cipru şi nu e greu de ghicit de ce. În rest, toate celelalte cinci destinaţii sînt la o distanţă rezonabilă faţă de Cluj (Macedonia, Slovenia, Bosnia, Slovacia, Serbia). Deoarece Bratislava e un oraş frumos şi din punct de vedere turisitc, ne-ar plăcea ca anul acesta să jucăm în Capitala Slovaciei. Însă sorţii vor decide.

Rep: Ce obiectiv v-aţi fixat ?

Alin Cioban: Dacă anul trecut am avut ca obiectiv o prezenţă onorabilă, în acest an, am promovat din urma a treia valorică în cea de-a doua şi avem ca scop depăşirea fazei grupelor şi prezenţa în „16”-imi. Transferurile pe care le-am făcut în iarnă, respectiv Ganea şi Olar, au fost realizate în primul rînd în scopul de a ne ajuta în Champions League.

Rep: Constat că jucătoarele Olimpiei, fiind implicate în atît de numeroase acţiuni, nu mai au
timp de vacanţă. Cum îşi vor doza ele efortul pentru Liga Campionilor ?

Alin Cioban: Convocările la loturile naţionale ne onorează fără îndoială, ne obligă la o pregătire fizică şi deopotrivă la eforturi financiare suplimentare, însă e adevărat că ne şi dezavantajează, datorită oboselii pe care o acumulează
jucătoarele. În sensul recuperării acestora, pot să spun că Mirel Albon face eforturi deosebite şi din punctul de vedere al programului prezentat. Considerăm că totul va fi ok. Dacă anul trecut, datorită lipsei meciurilor oficiale, am fost nevoiţi să jucăm meciuri amicale, anul acesta, implicarea fetelor în competiţii cred că reprezintă un avantaj. Sper ca lotul numeros pe care îl avem  să ne ajute.

Rep: Ce v-a împiedicat să organizaţi o grupă de Champions League la Cluj, ştiind că aveaţi
în plan acest aspect şi în sezonul trecut ?

Alin Cioban: E o întrebare bună şi nu sînteţi primul care mi-o adresează. Două sînt motivele care ne-au determinat să nu facem acest demers, cel puţin în acest sezon. În primul rînd, Olimpia nu are un stadion propriu, iar pentru organizarea unei grupe e nevoie de două stadioane, la standarde europene. În al doilea rînd, timpul şi programarea alegerilor ce au desemnat noile autorităţi locale, nu ne-au permis să avansăm o propunere corectă şi pe deplin realizabilă către UEFA. Dar sper ca anul viitor, într-un climat politic stabil la nivelul administraţiei locale, să putem să găzduim şi să oferim publicului clujean şansa de a vedea pe viu fotbal feminin la cel mai înalt nivel. Ar fi o realizare deosebită.

Rep: Îmi permit să închei interviul nostru cu o întrebare ceva mai personală. Cum vede familia implicarea în fotbalul feminin, avînd în vedere că nu faceţi parte doar din staff-ul administrativ al Olimpiei Cluj, ci mai îndepliniţi şi funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Fotbal Feminin din
cadrul FRF, ceea ce presupune şi o serie de vizite la Bucureşti ? Colac peste pupăză, dacă nu mă înşală memoria, nu cu foarte mult timp în urmă aţi condus şi delegaţia României la meciul naţionalei de senioare cu Germania, de la Bielefeld.

Alin Cioban: Familia este alături de mine. Mă bucur că mă susţine din toate punctele de vedere în proiectele pe care le derulez, inclusiv în această vară. Spun acest lucru, deoarece fiica mea, Iulia, are examenul de admitere la liceu, iar fotbalul feminin, ca orice sport, îţi oferă în fiecare zi noi provocări. O mare parte din timp mi-l dedic fotbalului feminin. Toţi din familie privesc cu plăcere evoluţia echipei Olimpia, cunosc deja evoluţia echipei naţionale. Fac totul de plăcere, lucru care nu mă face să am regeret că m-am implicat în acest sport. Jucătoarele de la Olimpia, atît senioarele, cît şi cele de la Academie, au devenit parte din familia mea şi mă bucur că într-un timp scurt am descoperit, pe lîngă jucătoare telentate, şi faptul că avem un grup de caractere deosebite.

Interviu realizat de Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie