Ai grijă de inima ta!

Potrivit Federaţiei Mondiale a Inimii (World Heart Federation – WHF), bolile de inimă cauzează, la nivel internaţional, peste 17 milioane decese anual, iar până în 2030 se estimează că această cifră va ajunge la 23 millioane. De aceea, anual, luna septembrie, este sărbătorită ca Luna Inimii, iar cardiologii din toată lumea îşi unesc eforturile şi atrag atentia asupra importanţei prevenirii bolilor cardiovasculare. De fapt, se ştie deja, că 80% dintre decesele provocate de aceste afecţiuni ar putea fi prevenite cu un stil de viaţă sănătos şi implicit prin lupta împotriva colesterolului mărit, unul dintre principalii factori de risc ai acestor boli.

Afecţiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate şi în România şi, dintre toate acestea, infarctul rămâne principala cauză de deces. Mai exact, conform raportului European Heart Network, publicat în anul 2017, din cele 250.000 de decese înregistrate în rândul românilor, aproape 150.000 au avut cauze cardiovasculare, iar doar 50.000 s-au produs ca urmare a afecţiunilor oncologice.

Inima este categoric esenţială vietii, iar atunci când funcţionează în mod corect, pompează sânge în artere, furnizând oxigen şi substanţe nutritive esenţiale întregului corp. Cu cât inima este mai puternică, cu atât va fi nevoită să depună mai puţin efort, pentru a pompa sângele în mod eficient în corp.

Dacă avem grijă de noi, putem să ne menţinem ani buni inima sănătoasă. Voi încerca aici să enumăr câteva sfaturi, dar şi măsuri utile de luat în acest context. Astfel, mişcarea este foarte importantă pentru menţinerea sănătăţii inimii, dar desigur nu este nevoie de sport de performanţă, ci mai degrabă de mişcare uşoară, practicată zilnic, sau de câteva ori pe săptămână, fiind important astfel să alergăm, să mergem cu bicicleta, sau să facem plimbări în aer liber. Apoi, esenţial este şi consumul de grăsimi nesaturate şi esenţiale. Astfel, cele de tipul Omega 3 şi Omega 6 ar trebui să se regăsească în meniul nostru zilnic. De asemenea, legumele proaspete, uscate, sau gătite, precum: fasolea, lintea, mazărea şi soia sunt aliaţi puternici în lupta impotriva colesterolului, datorită conţinutului bogat de vitamine şi fibre. Să nu uităm nici faptul că stresul zilnic şi mâncarea nesănătoasă pot duce la creşterea tensiunii arteriale şi a colesterolului. Este nevoie să conştientizăm şi rolul testării anuale a colesterolului şi a glicemiei, care devin adesea primordiale pentru menţinerea sănătăţii inimii. Limitarea consumului de alcool, de hrană tip fast-food şi de carne roşie devin esenţiale şi ele. Fumatul joacă un rol semnificativ dovedit în riscul de a dezvolta o boală de inimă, motiv pentru care e bine să renunţăm la acest obicei nefast. Totodată, păstrarea greutăţii în limite normale este obligatorie, pentru a avea o inimă sănătoasă.

Specialiştii au concluzionat cu tărie profesională, că mediul şi alegerile făcute de o persoană influenţează predispoziţia acesteia către afecţiuni ale inimii, într-o proporţie mai mare decât chiar factorii genetici ar face-o. Acest lucru este valabil şi în cazul deciziilor luate, individual, atât în tinereţe cât şi la maturitate. Ştiinţa evoluând zilnic, noile descoperiri pot deveni utile mereu celor care doresc să prevină, sau să trateze corect afecţiunile cardiovasculare.

Dr. Liana Monica DEAC

Articole din aceeasi categorie