Comori pierdute ale umanităţii (III)

De-a lungul istoriei, comori fantastice din diferite culturi au fost furate sau pur şi simplu s-au pierdut. De multe ori, furtul sau dispariţia lor s-a produs în timpul unui război sau al unui dezastru natural, când nu au putut fi protejate sau când o forţă militară a decis să ia acasă ca trofee astfel de comori. Uneori, aceste comori sunt recuperate, dar multe dintre ele sunt încă pierdute. Site-ul Live Science se opreşte în acest articol la unele dintre aceste comori pierdute care este posibil să nu mai fie recuperate niciodată.

Cel mai probabil unele dintre aceste comori sunt acum distruse – cei mai mulţi savanţi cred că de exemplu că Chivotul Legii a dispărut de mult – dar unele dintre ele ar putea încă exista şi ar putea fi recuperate, precum Bijuteriile Coroanei Irlandei, un diamant de 137 de carate sau o misterioasă comoară descrisă în Manuscrisele de la Marea Moartă.

Articolul Live Science publicat anul trecut este scris de Owen Jarus, colaborator al site-ului, care este licenţiat în artă şi jurnalism. Cele 30 de comori din articol nu sunt clasificate în funcţie de importanţa lor culturală sau spirituală ori de valoarea pecuniară şi nu sunt ordonate nici în funcţie de perioada istorică în care au apărut.

 

Lista de comori inscripţionată în cupru de la Marea Moartă

Poate cel mai neobişnuit manuscris de la Marea Moartă descoperit în peşterile de la Qumran este un text inscripţionat pe foaie de cupru care prezintă în amănunt o mare comoară ascunsă. Acest manuscris de aramă, aşa cum a fost numit, se află într-un muzeu din Iordania. Savanţii încă dezbat dacă autorul textului inscripţionat în cupru descrie o comoară reală sau imaginară. La momentul la care a fost scris manuscrisul, armata romană era în plin proces de anihilare a grupurilor de evrei care se răzvrătiseră împotriva stăpânirii romane. Armata romană cucerise Ierusalimul şi distrusese Al Doilea Templu, care era cel mai important loc religios încă existent pentru poporul evreu.

Unii savanţi au speculat că comorile la care se face referire în textul inscripţionat în cupru ar putea fi comori reale care au fost ascunse înainte ca armata romană să distrugă templul. Alţi savanţi au estimat însă că bogăţiile descrise în manuscrisul de aramă sunt atât de mari, încât cu siguranţă trebuie să fie legendare.

Tablourile furate din Muzeul Isabella Steward Gardner

În data de 18 martie 1990, doi hoţi deghizaţi în ofiţeri de poliţie au pătruns în Muzeul Isabella Steward Gardner şi au furat 13 opere de artă evaluate la circa 500 de milioane de dolari. Printre acestea se aflau trei tablouri de Rembrandt şi cinci lucrări ale artistului francez Edgar Degas.

Identitatea hoţilor este necunoscută şi tablourile nu au fost recuperate niciodată. Este posibil ca hoţii care au furat operele de artă să fie acum morţi şi ca picturile să fie deteriorate grav sau distruse. În pofida valorii mari a tablourilor, vânzarea lor este dificilă întrucât operele sunt bine cunoscute şi orice cumpărător îşi poate da seama cu uşurinţă că picturile sunt furate şi că riscă să fie inculpat el însuşi.

Omul de Pekin

În 1923, fosila unui hominid numit Homo erectus pekinensis, sinantropul sau Omul de Pekin a fost descoperită într-o peşteră din satul Zhoukoudian, în apropiere de Beijing, numit pe atunci Pekin. Fosila a dispărut în 1941, în timpul invaziei japoneze a Chinei. Nu se ştie unde se află în prezent rămăşiţele sale.

Unii au speculat că fosila s-a scufundat în ocean în timp ce era transportată în SUA. Alţii, notează Live Science, sunt însă de părere că aceasta ar fi îngropată sub o parcare din China.

Omul de Pekin, un strămoş îndepărtat al omului, a trăit în urmă cu 750.000 până la 200.000 de ani î. Hr., fiind familiarizat cu utilizarea focului. Cercetătorii au publicat recent un studiu potrivit căruia Omul de Pekin, pe lângă faptul că ştia să folosească focul, purta blănuri de animal, fabrica unelte din piatră şi obişnuia să găurească diferite obiecte, relatează Daily Mail.

“Sursa Q”

“Sursa Q” (care provine din cuvântul Quelle, sursă în germană), aşa cum o numesc savanţii din zilele noastre, este un text ipotetic din primul secol care conţine un număr de afirmaţii atribuite lui Iisus Hristos. Dacă un astfel de document a existat, savanţii cred că a fost folosit de cei care au scris evangheliile după Matei şi Luca.

Teoria privind existenţa sursei Q se bazează pe faptul că există pasaje în evangheliile după Matei şi Luca care sunt identice. Deşi se crede că Evanghelia după Marcu, cea mai veche evanghelie potrivit exegezei contemporane, a fost o sursă pentru evangheliile după Matei şi Luca, unele pasaje incluse în ambele texte nu sunt în Evanghelia după Marcu.

Unii savanţi cred că aceste pasaje provin dintr-o altă sursă, pe care o numesc “Sursa Q”. Problema este că nicio copie a “Sursei Q”, dacă într-adevăr a existat, nu a supravieţuit.

Aurul nazist din lacul Toplitz?

Legenda spune că aproape de finalul celui de Al Doilea Război Mondial, în februarie 1945, un contingent nazist condus de ofiţerul SS Ernst Kaltenbrunner a scufundat o mare cantitate de aur în lacul Toplitz din Austria, pentru ca acesta să nu ajungă în mâinile forţelor aliate invadatoare. De atunci s-au efectuat numeroase căutări dar, până acum cel puţin, nu s-a găsit aur în apele lacului.

Este posibil ca povestea să fie o legendă şi să nu existe aur nazist scufundat în lac. Unii cercetători au observat însă că lacul are o vizibilitate redusă şi că pe fundul său sunt adunate multe trunchiuri de copaci şi alte resturi care fac ca tentativele de a descoperi aurul să fie nu doar dificile, ci şi periculoase. Unii scafandri şi-au pierdut viaţa încercând să găsească aurul nazist în apele lacului, notează Live Science.

“Portretul unui tânăr”, de Rafael

Pictorul italian Rafael Sanzio (1483-1520), sau simplu Rafael, a realizat uimitorul “Portret al unui tânăr” pe pânză în ulei. Identitatea persoanei pictate este necunoscută, deşi s-a speculat că este un autoportret, la fel ca şi data exactă la care a fost finalizat tabloul.

Tabloul se afla în posesia Muzeului Czartoryski, din Cracovia, în septembrie 1939, când Germania a invadat Polonia. Oficiali nazişti au furat pictura din muzeu, plănuind să o expună în Führermuseum din Linz, Austria, notează pe site-ul său Monuments Men Foundation.

Muzeul Fuhrer-urului nu a mai fost construit niciodată, iar pictura a fost văzută ultima oară în locuinţa de vacanţă a lui Hans Frank din Neuhaus, de pe malul lacului Schliersee, în ianuarie 1945. Frank a fost un oficial nazist care a avut în sarcină supervizarea ocupaţiei Poloniei, poziţie din care a fost răspunzător pentru numeroase crime de război şi uciderea de evrei polonezi. După Al Doilea Război Mondial el a fost judecat, condamnat la moarte şi executat. Locul în care se află pictura de Rafael văzută ultimă dată în casa de vacanţă a lui Frank este necunoscut.

Articole din aceeasi categorie