Acţiune a poliţiei, la nivel naţional, pentru reducerea riscului rutier

Direcţia Rutieră şi Direcţia de Ordine Publică din cadrul IGPR vor coordona, în perioada 26-28 noiembrie, o acţiune la nivel naţional pentru reducerea riscului rutier.

Potrivit unui comunicat transmis duminică AGERPRES, la activităţi vor participa atît poliţişti de la rutieră, cît şi poliţişti de ordine publică, care vor folosi toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor aflate în dotare.

Dispunerea poliţiştilor în teren şi acţiunile întreprinse pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente de circulaţie grave se va face ţinînd cont de intervalele orare şi zonele cu risc crescut identificate în urma analizelor efectuate la nivel local.

Pe lîngă activităţile de prevenire a evenimentelor rutiere, poliţiştii vor acţiona în sistem integrat pentru menţinerea climatului de ordine şi linişte publică.

Activităţile vor fi coordonate nemijlocit de adjuncţii şefilor de inspectorate judeţene, al DGPMB şi Secţiei de Poliţie Autostrăzi, fiind conduse efectiv de şefii serviciilor de poliţie rutieră şi de ordine publică.

”Analiza efectuată asupra dinamicii accidentelor de circulaţie grave relevă faptul că, în perioada 1 ianuarie – 22 noiembrie 2012, comparativ cu perioada similară a anului precedent, s-au produs 8.377 asemenea accidente (+181), din care a rezultat decesul a 1.833 persoane (+58) şi rănirea gravă a altor 7.922 (+162). Principalele cauze sunt reprezentate de nerespectarea regimului legal de viteză (1.590 accidente) sub cele două forme de manifestare, respectiv neadaptarea vitezei la condiţiile de drum şi viteza excesivă, traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni (1.412 accidente), neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor (739 accidente), respectiv pietonilor (671 accidente). De remarcat este faptul că, 50% din totalul accidentelor grave s-au produs pe fondul cauzelor generatoare mai sus menţionate”, adaugă sursa citată.

De asemenea, menţionează comunicatul, creşterea numărului accidentelor în acest an este cauzată de evenimentele rutiere produse în special în ultimele două luni.

”Anul 2008 a fost anul de vîrf în ceea ce priveşte numărul accidentelor rutiere grave. În urma măsurilor luate de poliţia rutieră, timp de trei ani consecutiv, 2009, 2010 şi 2011, trendul accidentelor a fost unul descendent. Astfel, la finalul anului 2011 s-au înregistrat, în raport cu 2008 scăderi cu 13% ale numărului accidentelor grave, cu 34,2% ale persoanelor decedate şi cu 7,2% ale răniţilor grav. În vederea atingerii obiectivului de reducere a riscului rutier, respectiv diminuarea numărului accidentelor rutiere cu consecinţe grave, şeful Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Petre Tobă, a dispus tuturor unităţilor de poliţie teritoriale să analizeze cauzele care au dus la creşterea numărului de evenimente rutiere deosebite şi să acţioneze punctual pentru remedierea lor”, se arată în comunicat.

Articole din aceeasi categorie