773.000 de euro pentru un cap de cal din bronz

Un fermier german va primi o sumă de 773.000 de euro pentru un cap de cal din bronz datând din timpul Imperiului Roman, pe care l-a descoperit pe pământul său în urmă cu aproape un deceniu, a decis un tribunal, relatează DPA. Judecătorul a fost de acord cu evaluarea capului de cal – care făcea parte dintr-o statuie ecvestră a împăratului roman Octavian Augustus – realizată de un expert, care i-a estimat valoarea la 1,6 milioane de euro.
Arheologii au dezgropat capul de cal din bronz în 2009 pe terenul fermei bărbatului din landul german Hessa, căruia i-a fost transferat apoi dreptul de proprietate asupra descoperirii.
Legea prevede ca proprietarul terenului să fie compensat cu circa jumătate din valoarea fragmentului de statuie, dar bărbatul şi autorităţile din landul Hessa nu s-au putut înţelege în privinţa valorii compensaţiei.
Judecătorul a apreciat că evaluarea independentă de 1,6 milioane de euro pare întemeiată, fiind bazată pe preţurile vânzărilor la licitaţie ale unor obiecte de un calibru similar. Experţii au descris descoperirea ca fiind de “clasă mondială”.
Capul de cal din bronz a fost restaurat şi se aşteaptă ca, în cele din urmă, să fie expus în fortul roman Saalburg din Bad Homburg, tot în landul Hessa.

Articole din aceeasi categorie