72 de infracţiuni silvice, depistate de poliţiştii clujeni în doar trei luni

Poliţiştii clujeni şi-au intensificat acţiunile menite să combată ilegalităţile în domeniul silvic, însă, cu toate acestea, pe raza judeţului Cluj suprafeţe importante de pădure continuă să dispară. Potrivit unui document despre infracţiunile silvice pus la dispoziţia Consiliului Judeţean, IPJ Cluj în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii ilegalităţilor în domeniul silvic au organizatat în primele trei luni ale acestui an nu mai puţin de 277 de acţiuni în vederea identificării de defrişări abuzive şi de valorificare ilegală a materialului lemnos. Potrivit datelor prezentate, din totalul acţiunilor, 36 au fost pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos, 77 pe linia legalităţii transportului materialului lemnos şi trei alte tipuri de acţiuni.

În urma activităţilor desfăşurate în zonele de risc identificate pe raza judeţului Cluj, au fost descoperite 72 infracţiuni la regimul silvic şi s-a dispus confiscarea cantităţii de 1.003 mc. material lemnos. În documentul ce va fi prezentat consilierilor judeţeni se arată că, faţă de perioada similară a anului trecut, în primele trei luni ale lui 2015 numărul infracţiunilor silvice descoperite a fost mai mare cu 32.

Poliţiştii dau asigurări că vor continua desfăşurarea acţiunilor în sistem integrat, pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice. Recent, o astfel de acţiune a avut loc pe raza comunei Măguri-Răcătău. Poliţiştii au descins la domiciliile mai multor persoane bănuite de furt şi tăieri ilegale de arbori de pe raza comunei Măguri-Răcătău. În cadrul raziei au fost ridicaţi, în vederea confiscării, aproximativ 22 de metri cubi de lemn, în valoare de aproximativ 8.000 de lei, trei motoferăstraie, unelte şi s-a dispus indisponibilizarea a patru instalaţii de prelucrare)debitare lemn. Activităţile ilegale din domeniul silvic pot fi împărţite în tăieri de arbori, puşi în valoare cu încălcarea dispoziţiilor legale, tăieri de arbori nepuşi în valoare (fără drept), evaziunea fiscală generată de comerţul ilegal cu material lemnos, munca “la negru”, falsul şi uzul de fals pentru înlesnirea activităţilor ilegale din domeniul forestier (amenajarea pădurilor, punerea în valoare, tăierea, transportul, prelucrarea, comercializarea). Toate activităţile ilegale menţionate pot fi asociate cu fapte de corupţie.

Controalele efectuate anul trecut de Direcţia Silvică a Judeţului Cluj în fondul forestier proprietate publică a statului au scos la iveală că nu mai puţin de 3191 de metri cubi de material lemnos au fost tăiaţi ilegal, prejudiciul ridicîndu-se la 653.161 lei. Potrivit Regiei Romsilva, în judeţul Cluj, fondul forestier proprietate publică a statului s-a diminiuat anul trecut cu 244 de hectare.
C.P.

Articole din aceeasi categorie