Ziua Unirii Basarabiei cu România, marcată la Cluj

Câteva zeci de persoane au participat, ieri, la ceremonia oficială care a marcat aniversarea Unirii Basarabiei cu România.  Evenimentul a avut loc în curtea Liceului Teoretic “Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca. Au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale clujene, dar şi elevi şi cadre didactice. Ceremonia religioasă a fost urmată de discursuri ale invitaţilor şi de o depunere de coroane de flori la statuia lui Onisifor Ghibu, pedagog şi om politic român.

Primarul Emil Boc le-a transmis celor prezenţi, mai ales elevilor, că anul astral 1918 nu a fost produsul unei conjuncturi, ci a fost produsul muncii de secole a naţiunii române care a reuşit să se reunească în graniţele aceluiaşi stat, România Mare.

“Din nefericire, a durat doar 22 de ani, după care istoria, chiar dacă ne-a trasat nişte graniţe, nu a putut şi nu va putea niciodată să ia din inimile noastre ceea ce un cântec străbun ne spune şi anume că fraţii în veci vor fi fraţi. Astăzi avem o situaţie geopolitică- unii spun foarte complicată, alţii, mai puţin complicată- dar indiferent de modul cum arată o hartă astăzi, trebuie să simţim româneşte în fiecare zi, indiferent de care parte a Prutului ne-am situa. Asta înseamnă că astăzi avem împreună cu fraţii noştri moldoveni un proiect comun, proiectul nostru în Uniunea Europeană, care ne dă şansa să fim împreună în această cupolă şi sunt convins că vom avea un viitor comun în UE, după cum sunt la fel de convins că dacă vom continua ceea ce facem azi la Cluj, ce facem în fiecare zi în alte părţi ale ţării- să continuăm relaţiile noastre culturale, educaţionlae, economice, relaţiile interumane- istoria ne va mai da o şansă. Important este ca atunci când această şansă va veni, să fim pregătiţi. Asta înseamnă să avem relaţii de înfrăţire, să avem mai multe colaborări, să avem şi mai mulţi studenţi moldoveni care să studieze România şi mai mulţi elevi care să studieze în liceele noastre, să avem mult mai multe schimburi culturale. Dacă vom împărtăşi în continuare aceleaşi valori europene, şi istoria, sunt convins, că ne va oferi şi şansa de a fi din nou împreună, inclusiv în graniţele aceluiaşi stat. Dar, repet acel moment trebuie pregătit în fiecare zi. Acum, momentul de a fi împreună în UE- noi ca stat membru, Moldova care trebuie să îşi continue drumul şi parcursul european- înseamnă viitorul nostru comun”, a declarat Emil Boc.

Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie