Ziua națională a Spaniei în tonuri de muzică celtică.

Vía de la plata: Asturias”

Ortega y Gasset vorbea în scrierile sale despre o Spanie “nevertebrată”, pe care o percepea ca pe o ”națiune de națiuni”. Concertul organizat de către Asociația ”Transylvania Art and Science” luni, 14 octombrie, la ora 19, în sala Muzeului etnografic al Transilvaniei, confirmă în sunete a doua ipoteză și o combate, tot muzical, pe prima.

Principatul Asturias are o însemnătate deosebită pentru ”vertebrarea” actualei Spanii; din acest punct nordic, scăldat de Marea Cantabriei, regele Pelayo a inițiat, cu bătălia de la Covadonga contra musulmanilor (722), recâștigarea de către creștini a Peninsulei iberice, o acțiune finalizată peste multe secole, în 1491, prin cucerirea emiratului Granadei.

Evenimentul sparge totodată clișeul conform căruia Spania muzicală se confundă cu flamenco-ul. Se demonstrează, prin intermediul programului interpretat de către duo-ul ”Esbilla”, că rădăcina culturală celtică din nordul țării aduce un contrapunct plin de culoare mozaicului sonor al Spaniei, adăugând o notă particulară în această simfonie a dialectelor.

Intitulat ”Vía de la plata: Asturias”, organizat sub înaltul patronaj al Ambasadei Spaniei la București, cu sprijinul Consulatului onorific al Spaniei la Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj, numele concertului face trimitere la epoca dominației romane în zonă, tocmai pentru a demonstra diversitatea culturală pe axa nord–sud a acestei țări. Calea argintului se numea ruta construită de către romani, ce unea inițial orașele Astorga și Mérida, extinzându-se mai apoi, în dublu sens, între Gijón și Sevilla. Numit de către musulmani al-Balat (drum pietruit), prin apropierea fonetică, el a devenit în casteliană vía de la plata (calea argintului).

Despre moștenirea culturală celtică vor aduce argumente convingătoare cei doi artiști Dani García de la Cuesta și Pedro P. Sanjurjo, muzica de factură etnică explicită interpretată de către ei fiind pusă în valoare de instrumente tradiționale din regiune, ca de pildă ”gaita” (cimpoi), ”zanfona” (hurdy-gurdy), ”bandurria” etc., unele regăsite pe teritoriile întregului arc atlantic (vestul Franței, Anglia, Irlanda).

Marcând ziua națională a Spaniei în orașul nostru, concertul este oferit cu intrare liberă (în limita locurilor disponibile) și își propune să refacă ”drumul pietruit” sub formă de metaforă muzicală, pornind din nordul acestei țări și arătând că vertebrarea unei nații este dată tocmai de consonanța care se stabilește între elemente eterogene ce o compun.

Conf. univ. dr. Bianca ȚipleaTEMEŞ

Articole din aceeasi categorie