Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată săptămâna viitoare la Cluj

*Noutatea din acest an constă în faptul că liturghia nu va mai avea loc în Biserica Sfântul Mihail, din cauza lucrărilor de restaurare*

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este sărbătorită în fiecare an, în toată ţara în data de 15 martie, iar la Cluj-Napoca, pregătirile au început deja. Majoritatea evenimentelor din acest an vor avea loc după slujbele religioase şi sunt organizate împreună cu reprezentanţi ai societăţii civile, ONG-urilor şi ai bisericii. Acestea vor începe luni, 11 martie şi vor fi dedicate atât copiilor, cât şi adulţilor. În data de 14 martie va avea loc o conferinţă pe tema paşoptistă, cu titlul “1848?1848!”. În acest an, în 15 martie, liturghia nu va avea loc în Biserica Sfântul Mihail datorită lucrărilor de restaurare care au loc acolo, ci se va ţine pe Strada Universităţii, la Biserica Piaristă. Întâlnirea participanţilor la marş va avea loc la ora 10.00, la Institutul Teologic Protestant din Piaţa Avram Iancu, urmând ca marşul propriu zis să înceapă la ora 11.15. Acesta se va derula pe ruta: Piaţa Avram Iancu, Bulevardul Eroilor- zona pietonală, Piaţa Unirii- latura estică, Strada Universităţii. După slujbă, participanţii se vor deplasa paşnic către Hotelul Biasini.

Aici vor avea loc mai multe evenimente artistice şi vor lua cuvântul, ca în fiecare an, lideri şi invitaţi ai UDMR, precum şi reprezentanţi ai administraţiei locale.

“Pentru UDMR, evenimentele organizate de Ziua Maghiarilor sunt foarte importante, iar organizaţiile locale se implică în organizarea şi sprijinirea acestora. Filiala judeţeană a oferit toată infrastructura necesară pentru ca aceste evenimente să se deruleze în mod paşnic. Ca în fiecare an, reprezentanţii conducerii vor participa la majoritatea evenimentelor”, a declarat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Olah Emese.

Ziua Maghiarilor de pretutindeni este marcată în fiecare an în România, în capitală, dar şi în mai multe localităţi din Transilvania.

Pe 15 martie maghiarii aniversează începutul Revoluţiei de la 1848, în urma căreia locuitorii Ungariei, care era parte a Imperiului Habsburgic, au obţinut libertăţi politice şi egalitate socială.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie