WonderPuck 2019

Prima zi, primele spectacole

vineri, 13 septembrie, 16.00 * Piaţa Unirii

Este o zi de 13, este ziua în care 13 este cifra aducătoare de succes, aducătoare de aplauze la scenă deschisă, este ziua în care copiii şi nu numai ei, se vor bucura de miraju artei păpuşăreşti. Artă în care excelenţa este la ea acasă, fie că ne referim la colecticul Teatrului „Puck”, fie la colectivele artistice invitate, multe şi însemnate. Ele sunt prezente în festivalul clujean cu spectacolele -afiş, cele mai bune producţii, multe dintre ele nominalizate sau premiate naţional şi internaţional.

Artiști din Italia, Olanda, Spania, Ungaria, Turcia, Rusia, Republica Moldova și Marea Britanie vor prezenta spectacole de teatru, acrobație, dar și stand-up comedy și muzică.

Am făcut o selecție cât mai bună a tuturor spectacolelor. Cele din România sunt în principal din teatre naționale, spectacole-cap de afiș în orașele din care vin. Ne dorim să dezvoltăm cât mai mult partea de spectacole pentru tineri și adolescenți, pentru care am constatat o carență pe piața de specialitate. Momentele de stand-up comedy din programul festivalului au fost gândite, astfel, special pentru ei. Ne-am propus să dezvoltăm mai mult la această ediție zona de teatru stradal. Vom avea mai multe spectacole itinerante pe Bulevardul Eroilor. De asemenea, decorul festivalului a fost conceput în parteneriat cu artiștii locali: în Piața Unirii vor fi expuse lucrări supradimensionate ale artistului Florin Marc, iar în Piața Muzeului vor fi, de asemenea, expoziții de fotografie și sculptură semnate de Oana Popp, Elena Ilaș și Florin Marin. La Bonțida, artista Kalló Angéla va expune o expoziție de măști realizate din fotografii ale castelului. O colaborare importantă a Teatrului „Puck” pentru ediția din acest an a festivalului este cea cu Primăria Cluj-Napoca, concretizată prin prezența la festival a lui Frauke Kemmerling, managerul Teatrului ,,Hänneschen” din orașul înfrățit Köln , care va susține un workshop la Muzeul Etnografic al Transilvaniei”, a ţinut să sublinieze Lavinia Filip (şef biroul marketing).

Punctul culminant al ediției a treia a WonderPuck va fi un spectacol uriaș – „Jack și vrejul de fasole”, al Teatrului „Ion Creangă” ( în Piața Unirii, sâmbătă, 14 septembrie, 20.00), urmat de la ora 21.30 de „Aripi Colorate”, susținut de trupa Close Act Theatre din Olanda, una dintre cele mai importante din Europa.

Copiii din cluburile Leo ne sprijină atât prin promovare în școlile la care învață, cât și prin voluntariat la festival”, a precizat t Monica Marusciac, reprezentanta Lions Club Genesis.

Ne dorim ca în următorii trei-patru ani WonderPuck să cuprindă cu adevărat toate cartierele Clujului, ca toată lumea să aibă acces la cultură. Avem în vedere și o extindere în țară, a punctat la rândul său Emanuel Petran, managerul Teatrului „Puck”.

Ca în fiecare an, WonderPuck va avea o tombolă magică pentru copiii care vin la festival cu costume sau măști de carnaval sau, în acest an, cu păpuși meșterite de ei, din materiale reciclate. Vor fi oferite premii cum ar fi ghizdane, un sejur pe litoralul bulgăresc sau o călătorie Cluj-Istanbul, ambele pentru întreaga familie.

Cultura este cea care crește și aduce plusvaloare Clujului, fără aceasta nu s-ar putea spune că este un oraș-comoară. Teatrul „Puck” a devenit un stâlp al culturii din Cluj și ne promovează județul în țară și străinătate”, declaraţia îi aparţine lui Vákár István (vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj), cu menţiunea că subscriem celor declarate.

În paralel cu spectacolele de teatru, vor avea loc o serie de ateliere cu activități destinate întregii familii, dar și workshopuri adresate actorilor și studenților studenților de la facultățile de profil, în baza parteneriatului cu Facultatea de Teatru și Film a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

Prima zi – vineri, 13 septembrie – propune spectacolele „Elfi de alamă şi lemn” (elfi curajoşi, gata să depăşească împreună toate obstacolele ivite, reuşite datorate legăturii lor de…prietenie; spectacol semnat de Csaba Mehes and the Brass în the Five, Ungaria) * „Isprăvile lui Păcală” (Trupa Arcadia, Teatrul Regina Maria, Oradea) * „Muzicanţii din Bremen” (AnimaArt Cluj-Napoca) * „Copacul magic” (Teatrul de Umbre ‘Cengiz Ozek’, Turcia; spectacolul se bazează pe teatrul tradiţional Karagoz, secolele XVIII-XIX) * Madame Pove (MiniReactor Cluj-Napoca) * Biciclistul uriaş (Teatrul pe Roţi, Arad) * Vremea acrobaţiilor (Duo Kaos, Italia; o poveste magică despre mişcare, transformare, poezie) *Aeronava cu baloane (Magic Puppet Cluj-Napoca), toate în Piaţa Unirii.

Piaţa Muzeului este gazda spectacolelor „Visul albastru” (Pukima, Sibiu) * „În afară” (Dolly Bomba, Italia; simbolul uşii are sensuri profunxde în toate culturile lumii; este un spectacol de pantomimă, muzică, improvizaţie şi fantezie) * Improshow-WonderPuck * Commedia dell’ Arte (studenţii anului III, actorie, clasa prof dr Miklos Bacs) * Spectacol cu foc (MAG Bucureşti)

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie