Vernisajul expoziţiei: „Moştenirea dinastiei de tîmplari-pictori Umling: cazul tavanului pictat din Vechea”

Umling invitatie RoMuzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită să participaţi miercuri, 19 august 2015, de la ora 16, la vernisajul expoziţiei „Moştenirea dinastiei de tîmplari-pictori Umling: cazul tavanului pictat din Vechea”.

Cele trei generaţii ale familiei de tîmplari-pictori saşi Umling, familie originară din Saschiz, dar aparţinînd societăţii meşteşugarilor clujeni începînd cu anii 1740, s-au aflat timp de o jumătate de secol în slujba comunităţilor reformate maghiare transilvănene, care îşi reparau şi/sau îşi redecorau bisericile. În prezent, 36 de biserici din judeţele Cluj, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud păstrează tavanele casetate şi/sau mobilierul pictat de tîmplarii-pictori din familia Umling.

Trei dintre tavanele casetate ale unor biserici care nu mai există au ajuns în patrimoniul unor muzee, acesta fiind şi cazul celor 47 de casete pictate aparţinînd tavanului bisericii reformate din Vechea (jud. Cluj).

Incluse iniţial în colecţiile Muzeului Carpatin Ardelean, casetele pictate din Vechea fac astăzi parte din patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Cele 20 de casete prezentate în cadrul acestei expoziţii, restaurate de specialiştii Muzeului Etnografic al Transilvaniei şi prezentate publicului pentru prima dată, sînt opera lui Laurentius Umling cel Bătrîn şi datează din anul 1751.

Expoziţia va oferi vizitatorilor nu numai o imagine a primei etape de evoluţie a operei acestei familii de pictori, ci şi o incursiune în procesul tehnic complex de conservare şi restaurare a pieselor.

Expoziţia, organizată în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, ediţia a VI-a, va fi deschisă în perioada 19 august – 20 septembrie 2015.

Vernisajul va fi urmat, de la ora 17, de un Concert de muzică de cameră susţinut de Line Ildikó (pian) şi Szõke Diána (vioară). Concertul se va desfăşura în sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, fiind organizat de Societatea Cluj – Oraşul Comoară.

De la ora 20, la Buricu’ Tîrgului, terasa Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Asociaţia „Vechiul Cluj” va lansa noua serie a întîlnirilor din ciclul „Poveşti despre Cluj”, cu o dezbatere cu tema „Clujul – oraş liber. 699 de ani”. Participă jurnalistul Bogdan Stanciu, împreună cu istoricii Lukács József şi Tudor Sălăgean.

Articole din aceeasi categorie