Universitatea de Artă şi Design Cluj – Napoca

Thomas Meier, DHC pentru un nume de referinţă al învăţământului artistic
Odată cu ceremonia de vineri 12 aprilie, Thomas D. Meier se alătură frumoasei familii academice de artă, familie din care fac parte Rene Buri, Markus Lupertz, Herman Nitsch, Bernard Blistene, acad. Răzvan Teodorescu, acad. Dan Hăulică, Andrei Şerban, Philip Rylands, nu sunt singurii însă.
Thomas Meier (n. 1958, Basel), după absolvirea studiilor universitare, a lucrat ca cercetător şi asistent în cadrul Universităţii din Berna, acoperind domenii precum educaţia muzeală, relaţii publice, făcând parte şi din echipa de management a Muzeului de Istorie din Berna.
Între 1996 şi 2003 a fost director fondator al Muzeului Comunicării din Berna, devenind în timp, director fondator al Universităţii de Artă din acelaşi oraş. Activitatea în domeniul muzeal a însemnat preşedinţia secţiunii elveţiene a Consiliului Muzeal Internaţional, plus statutul de membru în comitete pentru politicile culturale. Din 2004 şi până în 2011, a fost preşedintele Conferinţei Universităţilor de Artă elveţiene, apoi membru în board – ul asociaţiei HEM – Suisse, asociaţie implicată în trainingul instituţiilor de învăţământ superior.
În prezent se află la cea de al treilea mandat de preşedinte al ZhdK, cu o menţiune care se impune, legată de statutul de fost preşedinte al Conferinţei Re ctorilor Universităţilor Elveţiene de Ştiinţe Aplicate şi Arte. Sunt de amintit şi calitatea de membru în board – ul Ligii Europene a Institutelor de Artă (ELIA), una dintre cele mai importante asociaţii ale şcolilor de artă din Europa, din 2014 ocupând funcţia de preşedinte ELIA, respectiv calitatea de membru al Departamentului pentru Artă şi Cultură a Societăţii Asia din Elveţia, iar din 2018, calitatae de membru în Comitetul consultativ de cercetare a Universităţii de Artă din Helsinki.
Revin în câteva rânduri la ELIA, organism european în care UAD – ul clujean a fost reprezentat de Radu Pulbere, Bogdan Iacob, în prezent membru în board fiind Mara Raţiu (prorector).
Ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al U. A. D. Cluj – Napoca, a fost urmată de conferinţa cu titlul Starea de lucruri a educaţiei artistice. Provocări şi oportunităţi, în care Thomas Meier a punctat şansele premovării actului artistic în Europa prin profesori, studenţi, mediu de afaceri, interdisciplinaritate, întărirea cooperării cu instituţii naţionale şi internaţionale.
Demostene ŞOFRON

Foto Ştefan BĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie