UNITER 2019

p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 120%; }

Teatrului Naţional Cluj – Napoca: La mulţi ani pentru un nou secol de activitate!

continuarea în pagina 6

Am urmărit Gala Premiilor UNITER încă de la prima ediţie, 1993. Este motivul pentru care pot afirma că ediţia 2019 a fost cea mai bună şi nu sunt deloc subiectiv. Nu este nici o afirmaţie din patriotism l cal, este purul adevăr. A fost un autentic spectacol de culoare şi sunet, spectacol viu, antrenant, merit al multora dintre cei implicaţi direct în organizarea Galei, prezenţe scenice aplaudate .

UNITER 2019, amfitrion Ion Caramitru/preşedinte UNITER, a fost întâi de toate, aniversarea celor 100 de ani de Teatru Naţional la Cluj – Napoca, “într-un spaţiu cultural plin de energie şi devoţiune pentru teatru şi pentru tot ce are el mai bun: dragoste de viaţă, respect faţă de grai, studiu fără limite asupra relativităţii vieţii, ironie adâncă, vis cu ochii deschişi. Dacă Teatrul rămâne încă o oglindă a patimilor vieţii, vreau să cred că aici, la Cluj, vom cere să trăim într-o ţară mai cinstită, mai demnă, mai curată!”. Şi pe scena Naţionalului clujean s-a cerut, artistic vorbind, revenirea la normalitate. Nu în ultimul rând, s – au decis premiile anului teatral 2018, câteva dintre ele previzibile.

Demostene ŞOFRON

Foto Oxana DVORNIC

2018 a fost, cu toate problemele financiare prin care trec instituţiile de teatru, cele culturale în special, un an bun. Că putea fi mai bun sau chiar excelent este un alt discurs. Este însă situaţia departe de a fi rezolvată, mai ales în condiţiile diminuării subvenţiilor cu 30%. Şi cu tot acest impediment, există calitate, există responsabilitate, există respect pentru instituţie, meserie şi nu în ultimul rând, există respect pentru public. Şi după cum merg lucrurile în cultura românească de azi, lucruri bune nu se întrevăd, oricât aş fi sauam fi de optimişti.

Clujul a fost bine reprezentat la Gala UNITER 2019, mi – este greu să cred că perfoamanţa de anul acesta se va mai repeta, nu în anii imediat următori. Să vedem laureaţii clujeni…

* Florin Piersic a primit Premiul pentru întreaga activitate, premiu acordat de Senatul UNITER. Maestrul Piersic se află la cel de al doilea UNITER primit, primul fiind în 2006/Premiul Special acordat de Preşedintele UNITER.

* Facultatea de teatru şi film din cadrul Universităţii Babeş – Bolyai din Cluj – Napoca a fost distinsă cu Premiul Special. Profesorul Liviu Maliţa a ţinut să sublinieze un lucru foarte important, citez: “Profesorul şi omul de teatru Ion Vartic a avut o idee vizionară când a pus bazele Facultăţii de teatru şi film în cadrul Universităţii noastre, în limbile română şi maghiară. S-a dovedit a fi o idee excelentă. O şcoală este prin excelenţă, o operă de artă vie. Pot spune că această şcoală de teatru şi film clujeană are deja rădăcini solide”. Subscriem fără rezerve. Am avut prilejul să scriu despre absolvenţii acestei şcoli, mulţi dintre ei nume consacrate. Vreau să cred că voi mai avea prilejul şi bucuria consemnării unor nume noi, unor noi succese ale tinerilor actori. Ei sunt, am mai spus acest, lu cru, seniorii de mâine ai teatrului românesc.

* Cornel Ţăranu este laureatul Premiului Preşedintelui UNITER, Maestrul având legături trainice cu teatrul în tot ce are acesta mai bun şi mai viabil.

* Reactor de Creaţie şi Experiment a primit Premiul British Council, premiu meritat ce răsplăteşte cinci ani de activitate. Reactor de creație și experiment este un spațiu cultural energic și viu într-un oraș tot mai deschis la experiențe artistice alternative. În curtea de la numărul 4 de pe strada Petőfi Sándor funcționează, în același timp o bulă în mijlocul orașului și un loc profund legat de acesta, un teatru independent, un spațiu de concerte și de expoziții, dar și o mică bibliotecă deschisă recent. Înființat în 2014, Reactor și-a crescut treptat aspirațiile și proiectele, majoritatea axate pe sprijinul tinerilor artiști (Fresh Start – rezidențe de creație) și a dramaturgiei contemporane (Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică), dar și pe dezvoltarea publicului (Teen Spirit, platformă dedicată adolescenților) sau pe punerea în discuție a unor teme actuale (Reactor Social). O altă platformă de succes a spațiului este Mini Reactor, care propune săptămână de săptămână un program de spectacole, ateliere și alte activități pentru cei mai mici dintre locuitorii Clujului. Reactor a devenit o parte importantă a peisajului cultural clujean, un spațiu deschis, accesibil persoanelor de toate vârstele și din toate mediile sociale, producând până acum peste 20 de spectacole de teatru pentru adulți și zece pentru copii.

* Tompa Gabor nu mai are nevoie de prezentări speciale. Îl recomandă spectacolele puse în scenă, activitatea de profesor, de director al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj – Napoca. De director de festivaluri, o activitate intensă, cu rezultate excelente. De data aceasta, Tompa Gabor primeşte Premiul UNITER pentru regia spectacolului Neguţătorul din Veneţia. Mai trebuie menţionat faptul că Tompa Gabor se află la cel de al 5 – lea premiu UNITER!, primul în 1994.

In memoriam

Nu trebuie să – i uităm pe Jean Cazaban, Nicolae Ciocoiu, Victoria Temelie, Mircea Cruceanu, Elena Galgoţiu, Kovacs Emma, Eugenia laza, Florina Luican, Maria Matei, Gabriele Nazarie, Ştefan Oprea, Radu Penciulescu, Yvonne Podoleanu, Marina Procopie, Siminică, Anton Tauf, Laszlo Trifan, Gheorghe Tudorică, Silvia Ghelan, Ioana Mihail, Ilinca Tomoroveanu,… Cu menţiunea că Ilinca Tomoroveanu a fost distinsă, post mortem, cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Palmares UNITER 2019

actor în rol principal – Andrei Huţuleac pentru ‘Randle McMurphy’ din “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, regia Victor Ioan Frunză, Teatrul Metropolis Bucureşti * actriţă în rol principal – Ofelia Popii pentru rolurile ‘Seigen’ şi ‘Shinnobu Sota’ din “Povestea prinţesei deocheate”, T. N. “Radu Stanca”, Sibiu, regia Silviu Purcărete * scenografie – Dragoş Buhagiar pentru scenografia “Povestea prinţesei deocheate” * actriţă în rol secundar – Natalia Călin pentru rolul ‘Doamna Bologa’ din “Pădurea spânzuraţilor”, scenariul şi regia Radu Afrim, TN ‘IL Caragiale’ Bucureşti * actor în rol secundar – Richard Balint pentru rolul ‘Mr. Lockhart’ din “Navigatorul”, regia Cristian Juncu, TN Târgu Mureş, Compania ‘Liviu Rebreanu’ *debut – Andreea Tecla şi Mădălina Niculae pentru scenografia la R. U. R., regia Vlad Cristache, secţia germană a TN “Radu Stanca” Sibiu * critică de teatru – Călin Ciobotari *teatru radiofonic – “Lupoaica” de Giovanni Verga, Societatea Română de Radiodifuziune * spectacol de teatru TV – “Apostolul Bologa” regia Dominic Dembinski * regie – Tompa Gabor, “Neguţătorul din Veneţia”, Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Napoca * cel mai bun spectacol – “Povestea prinţesei deocheate”, scenariul şi regia Silviu Purcărete, TN “Radu Stanca” Sibiu * Premii Speciale acordate de Senatul UNITER: Florin Piersic, Maia Morgenstern, Nina Brumuşilă (scenografie), Marius Mihalache (pentru proiectul ‘Săftiţa’), UnTEATRU, Cristian Pepino (regizor), Florica Ichim (critic şi istoric de teatru), Doina Papp (critică de teatru), Facultatea de teatru şi film/UBB, Decebal Marin (teatru de păpuşi şi marionete) * cea mai bună piesă românească a anului 2018: “Matilda şi groparii” de Stela Giurgeanu

Articole din aceeasi categorie