Undă verde cu scandal pentru Alianţa Vestului

Consilierii locali clujeni au votat, în şedinţa de ieri, participarea municipiului la constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Alianţa Vestului şi participarea Clujului cu 20.000 de lei la constituirea patrimoniului iniţial, precum şi cu o cotizaţie anuală de 0,5 euro pentru fiecare locuitor din municipiu, echivalentul a 165.000 de euro.

Subiectul a încins spiritele în forul local, opoziţia cerând explicaţii privind utilizarea acestor bani.
Consilierul local PSD Dan Morar a atras atenţia că această alianţă este una politică şi că oricum, din punct de vedere tehnic, în exerciţiul 2014-2020 această alianţă nu poate accesa fonduri structurale şi nici investiţii europene.

„Nu sunt un susţinător al proiectului Alianţei Vestului şi nu pentru că uneşte patru primării PNL, ci pentru că în an Centenar, a adus anumite idei care pot conduce către federalizare. Mai mult, din punctul meu de vedere, Alianţa Vestului este un proiect politic, iar din punct de vedere tehnic, aşa cum spunea şi comisarul european Corina Creţu în exerciţiul 2014-2020 această alianţă nu poate accesa fonduri structurale şi nici investiţii europene. Obiectivele Alianţei sunt foarte generale, iar cele de infrastructură nu cred că Primăria Cluj-Napoca le poate susţine sau influenţa într-un alt judeţ din România. Având în vedere că această alianţă nu are un obiect de activitate în orizontul de timp apropiat, de ce pe lângă cei 20.000 de lei, aport la patrimoniu, alocăm peste 160.000 de euro cheltuieli de funcţionare, câte 0,50 de euro anual pentru fiecare locuitor? La ce se vor folosi aceşti bani publici?”, a întrebat, ieri, social democratul Dan Morar.

La rândul său, consilierul local Adrian Mureşan (PSD ALDE) a cerut primarului explicaţii şi a întrebat la ce vor folosi şi cum vor fi cheltuiţi aceşti bani.

În replică, Emil Boc a explicat că Alianţa Vestului urmăreşte ca, în parteneriat cu Guvernul, să aducă cât mai mulţi bani europeni pentru modernizarea României.

“Această structură urmăreşte ca în parteneriat şi împreună cu Guvernul României să aducem mai mulţi bani în această ţară. Actualul cadru multianual, 2014-2021 nu permite acest lucru. Acum se negociază cadrul financiar multianual 2021-2027, iar demersul nostru vizează parteneriatul cu Guvernul, ca împreună să aducem mai mulţi bani în ţară după modelul centurii metropolitane de la Cluj-Napoca. Numai Guvernul putea absorbi bani europeni pentru realizarea centurii, care costă 150 de milioane de euro, dar noi, cu mai mulţi primari de comune, ne-am asociat să facem în locul Guvernului studiile necesare. Aici vorbim de sănătatea acestui demers pentru oamenii pe care îi reprezentăm şi de a da o şansă ca banii europeni să modernizeze România, pentru că aici vorbim despre modernizarea României, şi de motoarele prin care putem moderniza ţara”, a declarat Emil Boc.

Vă reamintim că din Alianţa Vestului mai fac parte municipiile Cluj-Napoca, Timișoara și Arad.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie