Ultranaţionalistul Csibi Barna, chemat să dea socoteală în faţa justiţiei pentru propagandă fascistă

Ultranaţionalistul Csibi Barna, care în martie 2011, l-a “spînzurat” în mod simbolic pe Avram Iancu va trebui să dea socoteală în faţa judecătorilor pentru promovarea ideologiei fasciste, rasiste şi xenofobe. Csibi Barna a fost trimis în judecată de procurorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru că a a încălcat prevederile ordonanţei 31 din 2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvîrşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Printre faptele imputate de procurorii lui Csibi Barna se numără acţiunea ofensatoare faţă de Avram Iancu din martie 2011 dar şi cea din luna ianuarie a aceluiaşi an prin care încerca să arate că marele poet naţional Mihai Eminescu trebuie interzis la Miercurea Ciuc.
Potrivit rechizitoriului, în perioada octombrie 2009- aprilie 2011, Csibi Barna a răspîndit în public idei şi concepţii fasciste, rasiste şi xenofobe, cu intenţia de a convinge şi de a atrage noi adepţi.

“În acest scop, inculpatul a folosit în mod intensiv mediul online, făcînd propagandă prin intermediul blogurilor sale şi prin canalele pe care le-a deschis pe diferite portaluri. Unele dintre acţiunile de propagandă au fost centrate pe simboluri şi sloganuri fasciste şi rasiste, în timp ce actele materiale cu caracter xenofob au avut la bază personalităţi cu valoare de simbol din istoria şi din cultura poporului român, menite a asigura efectul provocator scontat, ori sloganuri care vizează limitele teritoriale ale României”, se arată în documentul citat.
Procurorii mai arată că în 4 martie 2011, Csibi Barna a formulat o cerere de organizare a unei adunări publice, avînd ca obiect declarat ”o acţiune istorică, informativă în legătură cu evenimentele din timpul revoluţiei ardelene din 1848-‘49”. În cadrul acţiunii urmau să se prezinte ”descrieri de evenimente, copii după desene contemporane, păpuşi din paie, de carnaval etc.”

Acţiunea a fost organizată, potrivit autorizaţiei, pe spaţiul public din Miercurea Ciuc, la data de 14 martie 2011, în intervalul orar 17.00 – 18.30. În cadrul evenimentului, Csibi Barna a regizat un proces în care a jucat concomitent rolul judecătorului şi al călăului, proces ce a avut ca obiect judecarea şi condamnarea publică a lui Avram Iancu pentru „omor calificat, tentativă de omor, instigare la ură, genocid şi trădare”, pedeapsa aplicată de extremistul maghiar revoluţionarului român (reprezentat printr-un manechin îmbrăcat în costum tradiţional românesc, avînd lipită o imagine cu chipul lui Avram Iancu) fiind „moartea prin spînzurare”. ‘’A „pus în executare” pedeapsa folosind în acest scop o spînzurătoare improvizată, realizată din lemn. În timpul acţiunii au fost expuse panouri conţinînd liste cu numele celor pretins ucişi de armata românilor transilvăneni condusă de Avram Iancu, separat pe localităţi, precum şi unele desene care reprezentau scene de luptă. Textul în limba maghiară, rostit de către inculpat în timpul procesului simulat, a fost următorul: „Avram Iancu a fost găsit vinovat de omor calificat, tentativă de omor, instigare la ură, genocid, trădare de neam şi de ţară, pentru atrocităţile comise la Aiud, Zlatna, Abrud şi alte localităţi, şi este condamnat la moarte prin spînzurare. Sentinţa se execută imediat.” Inculpatul a asigurat fixarea pe suport foto şi audio-video a evenimentului şi în scurt timp l-a popularizat online’’, arată procurorii.

Csibi Barna va fi judecat la Judecătoria Miercurea Ciuc.
Ultranaţionalistul maghiar a încercat în 2007, alături de alţi tineri din Harghita să înfiinţeze Plutonul Secuisc, un fel de subunitate a Gărzii Maghiare din Ungaria, însă acest demers a fost blocat de justiţia din România. Garda Maghiară a fost înfiinţată al Budapesta în 2007 ca organizaţie de tip paramilitar însă în 2009 o instanţă ungară a declarat-o în afara legii.

Precizăm că Csibi Barna a încercat să iniţieze acţiuni provocatoare şi la Cluj-Napoca. Astfel, extremistul maghiar a programat pentru 1 decembrie 2010 în Piaţa Unirii, de Ziua Naţională a României, o manifestare de aniversare a Batalionului Secuiesc, denumit „Albert Wass”. Jandarmii clujeni l-au amendat pe Csibi Barna cu suma de 5.000 de lei pentru că a încălcat legea privind manifestările publice. Jandarmeria susţinea că „batalionul secuiesc” care poartă şi numele de „Albert Wass”, este „o formaţiune fascistă, antisemită şi şovină”. ‘’Garda Maghiară, la fel şi Batalionul Secuiesc, au o ideologie fascistă, fiind considerată o miliţie a extremei drepte ungare, şi se proclamă ca fiind continuatoarea Partidului Crucii cu Săgeţi, partid antisemit, scos în ilegalitate, din cauza violenţei şi a radicalismului, ideologia acestui partid fiind inspirată din cea a Partidului Naţional Socialist, condus de Adolf Hitler”, susţineau reprezentanţii Jandarmeriei Cluj.
Csibi Barna locuieşte de anul trecut în Ucraina, unde militează pentru drepturile maghiarilor din zona Transcarpatia.

C.P.

Articole din aceeasi categorie