UDMR: “Deciziile CCR trebuie corelate cu Codurile penale”

• Uniunea solicită modificarea Codului Penal, prin dezbatere parlamentară •

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că prin decizia de sâmbătă seara, partidele aflate la guvernare au recunoscut faptul că au greşit când au decis modificarea prin OUG nr. 13 a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Cu toate acestea, liderul Uniunii subliniază că abrogarea OUG nr. 13 nu rezolvă problemele din Justiţia românească. „Aceasta este decizia corectă: o ţară nu poate fi condusă prin ordonanţe de urgenţă. Însă decizia de azi (sâmbătă  – n.r.) remediază doar o eroare a guvernului, problema de fond însă rămâne: mai mult de 40 de articole ale Codului Penal sunt neconstituţionale. Noi vrem un stat de drept şi legi clare, corecte. Însă pentru aceasta avem nevoie de modificarea – prin dezbatere parlamentară – a Codului Penal” , precizează preşedintele UDMR, în urma anunţului făcut de premierul Sorin Grindeanu privind abrogarea OUG 13/2017.
Astfel, Uniunea face apel către toate partidele din România pentru ajunge la un consens în ceea ce priveşte crearea unui cadru legislativ care să stea la baza unei justiţii reale, corecte. „Situaţia actuală este foarte îngrijorătoare – arată deciziile Curţii Constituţionale conform cărora numeroase articole ale Codului Penal şi Codului de Procedură Penală sunt neconstituţionale. Codurile trebuie modificate, dar nu oricum. Poziţia UDMR este că legiferarea prin ordonanţe de urgenţă este inacceptabilă, mai ales în cazul Codului Penal şi al Codului de Procedură Penală. Statul de drept se bazează pe principiul separării puterilor în stat. Legiferarea este sarcina şi responsabilitatea Parlamentului”, arată liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, adăugând că Uniunea  propune  semnarea unui acord politic între partidele politice, prin care fiecare formaţiune să-şi asume responsabilitatea ca, în cazul accederii la guvernare, nu va modifica prin OUG Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. „Aceste tipuri de modificări trebuie făcute prin proiecte de lege şi dezbateri în Parlament”, spune Korodi.
Totodată, deputatul UDMR subliniază că toate legile din România trebuie să fie în concordanţă cu Constituţia. „Numeroase articole din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală au fost considerate neconstituţionale în ultimii ani de Curtea Constituţională, iar aceste decizii ale Curţii nu au fost armonizate în conformitate cu legea. Peste 40 de decizii ale CCR din anul 2016 trebuie corelate cu prevederile Codului aflat şi acum în vigoare. UDMR va propune partidelor politice şi preşedintelui statului, în cadrul consultărilor care vor avea loc săptămâna aceasta, ca, în urma unei dezbateri, Parlamentul să modifice Codul Penal prin procedură de urgenţă, astfel încât toate deciziile CCR să fie incluse în textul de lege”, arată liderii Uniunii, precizând că formaţiunea a depus mai multe amendamente în privinţa modificării Codului Penal, una dintre acestea vizând eliminarea sumei limită de 200.000 lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu.
„În România, numeroase prevederi ale Codului Penal aflat în vigoare sunt neconstituţionale, aspect dovedit şi de deciziile Curţii Constituţionale din ultimii anii”, reiterează şi liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila. În opinia acestuia, stabilirea limitei de 200 de mii lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu nu se justifică. „UDMR consideră importantă dezbaterea parlamentară, am elaborat mai multe amendamente pe care le-am înregistrat în Parlament. Propunem să se desfiinţeze formularea limitei de 200 de mii de lei pagubă materială pentru infracţiunea de abuz în serviciu, deoarece introducerea unei astfel de prevederi nu a fost solicitată de CCR, şi nici guvernul nu a justificat necesitatea introducerea acestei valori. De asemenea, solicităm ca în cazul infracţiunii de abuz în serviciu, pedeapsa cu închisoare să fie de 1 până la 5 ani, şi nu de 6 luni până la 3 ani cum figurează în prezent în textul ordonanţei.” subliniază senatorul UDMR, Cseke Attila, precizând că Uniunea consideră  inacceptabilă legiferarea prin intermediul OUG, mai ales în domenii cum ar fi Codul penal şi Codul de procedură penală. Totodată, Cseke aminteşte de modificările făcute anul trecut de Guvernul Cioloş „în cazul unui demers similar”, considerând că şi atunci,  şi acum, Guvernul trebuia să prezinte Parlamentului un proiect de lege cu privire la modificarea legislaţiei.
    A.S.

Articole din aceeasi categorie