Turda va accesa fonduri europene de aproximativ 300 de milioane de euro

Primarul social democrat Cristian Matei şi-a prezentat vineri raportul de activitate după prima jumătate de mandat de primar al municipiului Turda. Edilul a precizat că principala sa prioritate în cei doi ani de mandat a fost atragerea de fonduri pentru rezolvarea problemelor de infrastructură.
Turda, un oraş cu aproximativ 50.000 de locuitori, poate fi considerat un model de succes din punctul de vedere al atragerii de fonduri europene. De la preluarea mandatului în 2016, primarul Cristian Matei a reuşit să contracteze proiecte cu fonduri europene de aproape 150 de milioane de euro. La acestea se mai adaugă alte 150 de milioane de euro ce vor fi investiţi în zonă în cadrul unui contract ce va fi derulat prin intermediul Companiei de Apă Arieş. ‘’Chiar dacă pentru mulţi acestea par doar nişte planuri pe hârtie, faptul că am reuşit să obţinem atât de multe finanţări nerambursabile, după multă muncă asiduă, este un lucru extraordinar pentru viitorul acestui oraş. Ne-am propus încă de la început să găsim cea mai bună soluţie ca să putem asfalta cât mai multe străzi, într-un timp cât mai scurt. Pentru asta, timp de doi ani, echipa primăriei a urmat cu tenacitate strategia de asfaltare şi în acest moment există bani pentru a schimba total faţa acestui oraş’’, a declarat primarul Cristian Matei.
Potrivit raportului de activitate al primarului, unul dintre proiectele majore care vor fi derulate la nivelul municipiului Turda vizează cele patru coridoare de mobilitate urbană, acesta beneficiind de o finanţare europeană de 32 de milioane de euro. ‘’Este cel mai aşteptat proiect, prin intermediul căruia vor fi asfaltate şi modernizate străzile principale pe care circulă mijloacele de transport în comun (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de staţii moderne, e-ticketing, monitorizare video), se vor achiziţiona 20 de autobuze electrice şi se va implementa sistemul de Bike Sharing. Am înfiinţat o societate de transport subordonată Consiliului Local care va prelua întreaga activitate a transportului public. Pentru aceste proiecte pregătim în acest moment licitaţiile şi estimăm că la începutul anului viitor vom începe lucrările. Termenul de finalizare este de 48 de luni de la data semnării contractului. Aceasta este doar o fază din întregul Plan de Mobilitate Urbană Durabilă, după cum bine ştiţi acest plan a fost premiat de Comisia Europeană ca fiind cel mai bun de la nivelul Uniunii Europene, după ce Turda a concurat în finală cu Milano şi Manchester. Pe baza acestui plan vom putea accesa până în anul 2030, finanţări în valoare de peste 50 de milioane de euro din fonduri nerambursabile’’, a punctat primarul Cristian Matei.
Un alt proiect major pentru care Primăria Turda a obţinut fonduri UE vizează modernizarea a 20 de străzi din cartierul Băi. De asemenea, recent, municipalitatea turdeană a semnat un contract de opt milioane de euro pentru restaurarea, punerea în valoare şi introducerea în circuitul turistic a Castrului Legiunii a V-a Macedonica Potaissa-Turda.
Tot la capitolul proiecte cu fonduri europene se înscrie cel care vizează crearea unui nou parc în zona Obeliscului Mihai Viteazul, valoarea investiţiei fiind de 16 milioane de lei.
Totodată, s-a obţinut finanţare de 80 de milioane de lei de la UE pentru decontaminarea zonei Poşta Rât, aici urmând să fie amenajat un parc public modern. Municipalitatea turdeană mai derulează în acest moment două proiecte europene extrem de importante pentru comunităţile defavorizate. Este vorba de proiectul “Turda – oraş incluziv” ce permite accesarea a 7 milioane de euro pentru proiecte de construire şi reabilitare locuinţe sociale, proiecte sociale şi de educaţie. Al doilea proiect important este ‘’CEPS Turda, calitate, egalitate şi prietenie în şcolile din Turda’’, care vizează prevenirea şi reducerea abandonului şcolar. Proiectul are o valoare de 1,4 milioane de euro.
Unul dintre proiectele majore cu fonduri UE ce vor fi derulate la Turda vizează dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din zona Turda – Câmpia Turzii. Investiţiile propuse prin contractul de finanţare se vor derula la nivelul a 13 unităţi administrativ-teritoriale, respectiv 2 municipii: Turda şi Câmpia Turzii şi 11 comune. Proiectul are o valoare totală de 151,3 milioane Euro + TVA.
Primarul Cristian Matei a ţinut să precizeze că pe lângă proiectele cu fonduri europene, municipalitatea turdeană va mai realiza o serie de investiţii în infrastructură cu fonduri guvernamentale sau din bugetul local.
Printre acestea se numără construirea Sălii Polivalente de 3300 de locuri, proiect estimat la 18 milioane de euro şi care va fi finanţat de Compania Naţională de Investiţii.
Totodată, potrivit primarului, la Colegiul Naţional Mihai Viteazul va fi construită cea mai modernă bază sportivă din municipiu. Proiectul prevede înfiinţarea a trei terenuri de tenis de câmp, a unui teren de baschet/handbal, modernizarea terenului de fotbal şi aducerea lui la standardele impuse pentru joc în divizia C şi posibilitatea de antrenament pentru divizia A. De asemenea, în jurul acestuia va fi construită o pistă de atletism.
Tot cu ajutorul fondurilor guvernamentale, Primăria Turda va reabilita şi moderniza cinci şcoli din oraş. ‘’Vom începe lucrările săptămâna viitoare la 3 dintre acestea: Şcoala Poiana – 1.002.179,92 (licitaţie finalizată), Şcoala Avram Iancu – 675.849,46 lei (licitaţie finalizată), Şcoala Liviu Rebreanu – 2.780.989,54 lei (licitaţie finalizată). La Colegiul Tehnic – 964.886,51 lei (licitaţie în curs) şi Şcoala Teodor Murăşanu – 2.514.680,63 lei (liciţatie în curs de finalizare) lucrările vor începe în cursul lunii iulie’’, a anunţat primarul. Cristian Matei a ţinut să sublinieze că una dintre priorităţile administraţiei o constituie curăţenia oraşului. ‘’Am montat platforme de pubele subterane în 5 locaţii din oraş, urmând ca în cursul acestui an să se mai monteze încă 4. Pentru a stimula colectarea separată a deşeurilor în vederea atingerii ţintelor obligatorii de reciclare la nivel local, am lansat 5 staţii inteligente de colectare selectivă, care se dovedesc a fi foarte utile populaţiei. Poliţia Locală desfăşoară permanent acţiuni pe linia păstrării curăţeniei, suntem foarte stricţi şi am montat camere de supraveghere video în foarte multe puncte din oraş, astfel încât să reuşim să punem capăt actelor de distrugere a bunurilor publice şi de nerespectare a curăţeniei’’, a explicat Matei. Primarul a mai spus că printre realizări se mai numără cadastarea a peste 40 la sută din terenurile şi imobilele municipalităţii.
Cristian Matei susţine că de la preluarea mandatului bugetul de dezvoltare a municipiului Turda a crescut de la 6-10% la 50%. ‘’Sunt cifre impresionante, iar acestea se vor vedea în perioada următoare în teren şi vor îmbunătăţi viaţa fiecărui turdean. Mi-am propus să schimb radical acest oraş, să realizăm o dezvoltare fără precedent. Aceasta este ambiţia mea şi a echipei mele, căreia îi mulţumesc pentru toată implicarea, profesionalismul şi devotamentul de care a dat dovadă! Împreună am reuşit împlinirea tuturor realizărilor cu care ne mândrim astăzi’’, a punctat edilul municipiului Turda.

C.P.

Articole din aceeasi categorie