Topul comunelor din Cluj cu cea mai dramatică scădere a populaţiei

Treisprezece comune din judeţul Cluj au pierdut peste 30% din locuitori în perioada 1990 -2012, arată o statistică anexată de Guvern unui proiect de lege privind reclasificarea localităţilor din România.

Pe primul loc în topul localităţilor cu cea mai dramatică scădere a populaţiei este Râşca cu 40,9 la sută, urmată de Aiton cu 40,8 la sută. Lista este completată de Palatca (38,9 la sută), Beliş (38 la sută), Sînmartin (37,4 la sută), Ploscoş (34,8 la sută), Mărgău (34,6 la sută), Valea Ierii (34,3 la sută), Săcuieu (32,5 la sută), Corneşti (32,2 la sută), Mănăstireni (30,8 la sută), Aluniş (30,6 la sută) şi Mărişel (30,1 la sută).

Guvernul a întocmit o listă a localităţilor în care s-au produs scăderi accentuate de populaţie, precum şi a celor care au în structura lor localităţi cu populaţia sub 100 de locuitori. Pentru aceste localităţi, executivul “încurajează unificarea administrativă” la iniţiativa autorităţilor locale şi ca urmare a voinţei exprimate prin referendum local de către populaţie.

Comunele vizate trebuie să respecte anumite dotări şi indicatori prevăzuţi de lege până la sfârşitul anului 2025 dacă vor să îşi păstreze statutul actual. Altfel, începând din data de 1 ianuarie 2026, aceste localităţi vor fi unificate cu altele învecinate, la iniţiativa Guvernului, prin lege. Potrivit documentului prezentat de Guvern, în judeţul Cluj există 33 de comune care au arendate sate cu mai puţin de 100 de locuitori. Printre acestea se numără Aghireşu, Aluniş, Apahida, Chinteni, Cojocna, Fizeşu Gherlii, Frata, Geaca, Iara, Jichişu de Jos, Mănăstireni, Mărgău, Mica, Ploscoş, Poieni, Recea-Cristur şi Sînmărtin.

C.P.

Articole din aceeasi categorie