Theodor Paleologu militează pentru o arheologie de tip preventiv pe traseul autostrăzii Transilvania

Deputatul democrat-liberal Theodor Paleologu este de părere că ar fi indicată o arheologie de tip preventiv înainte de continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, însă aceasta nu trebuie să fie o justificare pentru blocarea construcţiei.

“Să se ştie clar pe unde va trece autostrada şi făcută o arheologie preventivă înainte de lucrări. Dar, pe de altă parte, arheologia preventivă nu trebuie să devină un obstacol în sensul că nu se mai termină odată nişte cercetări arheologice. Trebuie făcute, dacă sacrifici trebuie să ştii ce sacrifici, să salvezi anumite vestigii, peste tot în lume trasarea autostrăzilor a surescitat tipul acesta de probleme. Pot fi rezolvate numai să vrei cu adevărat să le rezolvi. Trebuie să ştim înainte de a trasa autostrada, dar, repet, poţi sacrifica patrimoniul atunci cînd o cere un interes major de dezvoltare, dar trebuie să ştii ce anume sacrifici, de ce şi pentru ce scop, ce cîştigi cu asta”, a declarat, vineri, Theodor Paleologu, în comuna Saschiz, unde a participat la un eveniment cultural.

În privinţa Roşiei Montane, el a precizat că Masivul Orlea conţine vestigii preromane şi că dacă se va începe exploatarea în zonă “nu trebuie sub nicio formă sacrificate ambele masive – şi Orlea, şi Câlnic”. “Este mult prea mult. Trebuie o abordare nuanţată şi trebuie mult mai multă transparenţă pe această temă. Şi cînd văd la televizor că ni se arată că e tragedie cum arată Roşia Montană, da, e o tragedie creată de Gold Corporation. Este o comună fantomă pentru că asta a fost politica lui Gold Corporation. să facă o localitate fantomă din acea aşezare”, a susţinut Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii.

Articole din aceeasi categorie