Terenul propus pentru spitalul regional de urgenţă încă nu e liber de sarcini pentru a demara investiţia

Consilierii judeţeni reuniţi, miercuri, în şedinţă ordinară au adoptat noi măsuri menite să clarifice situaţia juridică a terenului de la Floreşti pe care ar urma să se construiască Spitalul Regional de Urgenţă. Deşi Consiliul Judeţean Cluj a primit de la Guvern cele 14 hectare de teren încă din 2012, până acum nu s-a reuşit ca imobilul să fie eliberat de toate sarcinile juridice pentru a putea începe lucrările la acest obiectiv extrem de important pentru zona de Nord-Vest a Transilvaniei.
Documentul adoptat de aleşii judeţeni pevede înscrierea în cărţi funciare noi a parcelelor de teren apărute în urma dezlipirii a 936 mp din parcela de 144.000 mp pentru a fi transmisă Comunei Floreşti. ‘’Ca efect al înscrierii dezlipirii terenului în cartea funciară, cele două parcele de teren dezlipite primesc număr cadastral nou astfel că este necesară modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Cluj nr. 258/2016 deoarece terenul transmis Statului Român şi Comunei Floreşti nu se mai identifică cu numărul cadastral 66671 Floreşti’’, se arată în hotărârea adoptată de consilieri.
Pe lângă această procedură, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, Consiliul Judeţean va mai trebui să elimine de pe teren construcţiile în suprafaţă de 953 mp. Este vorba de bazine de apă, magazii de muniţie, cabine comandă, reţele energie electrică aeriene, platforme pavate sau cu macadam, drumuri şi alei pavate.
Pentru asta trebuie ca respectivele construcţii să fie trecute din domeniul public în domeniul privat al Judeţului Cluj în vederea scoaterii din funcţiune, casării şi ulterior valorificării acestora. Un alt pas pe care CJ Cluj mai trebuie să-l parcurgă pentru ca lucrurile să fie în ordine constă în reevaluarea celor 143.064 mp de teren pe care se va construi spitalul. Ultima evaluare a terenului s-a făcut în 2015, experţii stabilind o valoarea a acestuia de 15.518.195 lei (3.429.814 euro la cursul de 4,5245 lei/euro). Recent însă, Ministerul Sănătăţii a cerut o nouă evaluare aşa că, potrivit specialiştilor, e posibil să mai treacă alte trei luni până când va fi parcursă şi această etapă.
Chiar dacă mai trebuie parcurse o serie de proceduri pentru ca lucrurile să fie în regulă vizavi de teren, săptămâna trecută, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai firmei de consultanţă desemnată să realizeze studiul de fezabilitate au ajuns la Cluj pentru a discuta cu autorităţile responsabile despre proiectul privind spitalul regional.
Prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan a declarat pentru Făclia că experţii au fost interesaţi de situaţia terenului, accesul în zonă, utilităţi, dar şi aspecte legate de partea medicală a spitalului. Din evaluările făcute până acum, unitatea medicală ar urma să aibă 800 de paturi şi 37 de secţii medicale.
Cât priveşte accesul la viitorul spital regional de urgenţă, autorităţile locale din Floreşti au propus mai multe măsuri. Printre acestea se numără construirea unui tunel de acces dinspre Cluj pe DN1, lărgirea DN1 pe tronsoanele Nod N Mănăştur – Spital regional de Urgenţă (SRU) şi Nod Autostrada-Giraţie Luna de Sus la trei benzi pe sens. De asemenea, se mai propune realizarea unui viaduct peste Valea Gârbăului cu nod Autostrada metropolitană Cluj sector N-S şi crearea unui debuşeu flux auto zona Bucium (pe lângă Drum de Ocolire Sud care va face joncţiunea cu municipiul în drumul de la Sf. Ioan). Pentru a uşura accesul la noul spital ar mai fi nevoie de realizarea centurii metropolitane.
C.P.

Articole din aceeasi categorie