Terenul de la Şapca Verde, recuperat de Statul român

Terenul pe care s-a construit complexul comercial de la ieşirea din Cluj-Napoca spre Oradea e pe cale să revină în proprietatea statului român. Şi asta după ce Tribunalul Cluj a decis la sfârşitul săptămânii trecute obligarea societăţii Polus Transilvan ia Companie de Investiţii  SA să lase Statului român în deplină proprietate şi posesie terenul în suprafaţă de 347.678 mp, înscris iniţial în CF 3469 Floreşti, transcris în CF 4532 Floreşti. Cu toate acestea, Polus Transilvania nu va trebui să demoleze centrul comercial.

Terenul situat în zona cunoscută de clujeni sub numele de „Şapca Verde“ a intrat în posesia firmei Polus Transilvania, patronată de Paszkany Zoltan Arpad, în 1998, în urma unor decizii ale fostului prefect, Alexandru Fărcaş, şi al preşedintelui de atunci al FPS Cluj, Radu Sårbu. Terenul, aflat atunci în proprietatea Stațiunii de cercetare a USAMV, a fost dat la SC Agroindustriala SA, care, la rândul ei, l-a vândut la un preţ cu mult sub cel al pieţei firmei Polus Transilvania. Tranzacţia a intrat în atenţia organelor de cercetare penală, iar fostul director al SC „Agroindustriala“ S.A. Cristian Istrătescu a fost condamnat pentru fals în declaraţii. Cu toate acestea, pe latura civilă, sentinţa de condamnare nu a avut nici un efect, Polus rămânând cu pământul. Urmaşii foştilor proprietari ai terenului au atacat însă în urmă cu doi ani, în instanţă, actul prin care Polus a intrat în posesia pământului, solicitând anularea acestuia. Astfel, printr-o hotărâre a Tribunalului Comercial Cluj se constată nulitatea absolută a înscrisului „act de parcelar şi contract de vânzare-cumpărare“ referitor la contractul de achiziţionare a pământului de catre Polus de la Agroindustriala SA.

În decembrie 2016, Ministerul Finanțelor a cerut în instanță ca terenul de 34 de hectare să reintre în posesia statului și Polus să fie demolat, bazându-se pe sentința Tribunalului Comercial Cluj. Statul a cerut plata unor sume pentru folosirea acestuia, dar în sentința pe scurt din 20 iunie 2019, a Tribunalului Cluj, nu se precizează nimic despre acest lucru.

„Respinge excepţia prescripţiei dreptului la acţiune privind petitul din cererea de chemare în judecată având ca obiect obligarea pârâtei Polus Transilvania Companie de Investiţii  SA la ridicarea construcţiilor edificate pe terenul în litigiu. Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Statul român prin Ministerul Finanţelor Publice în contradictoriu cu pârâtele Agroindustriala SA şi Polus Transilvania Companie de Investiţii  SA  şi în consecinţă: Obligă pârâta Polus Transilvania Companie de Investiţii  SA să lase reclamantului în deplină proprietate şi posesie terenul în suprafaţă de 347.678 mp, înscris iniţial în CF 3469 Floreşti, transcris în CF 4532 Floreşti. Dispune rectificarea înscrierilor din CF 4532 Floreşti, în sensul radierii dreptului de proprietate înscris sub B1, prin încheierea CF nr. 14841/1998, în favoarea pârâtei Agroindustriala SA şi reînscrierea dreptului de proprietate în favoarea Statului Român, în CF 3469 Floreşti. Respinge, ca neîntemeiat, petitul din cererea de chemare în judecată având ca obiect obligarea pârâtei Polus Transilvania Companie de Investiţii  SA la ridicarea construcţiilor edificate pe terenul în litigiu. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare“. 

C.P.

Articole din aceeasi categorie