Temele referendumului, prea generale, populiste sau fundamentale?

Președintele Klaus Iohannis a anunțat zilele trecute temele de la referendumul din 26 mai: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție şi interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

Concret, cetățenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupție să li se șteargă efectele condamnărilor și, totodată, dacă vor ca Guvernul să mai adopte ordonanțe de urgență în domenii sensibile precum legislația penală și organizarea sistemului judiciar.

La momentul lansării ideii că ar trebui organizat un referendum, preşedintele Klaus Iohannis argumenta că numai în acest fel românii vor putea arăta, că nu mai sunt de acord cu modul în care PSD “strică” legile justiției. Reprezentanţii puterii consideră însă că intenţia preşedintelui este doar un gest electoral, iar temele anunţate nici măcar nu contează, pentru că sunt prea generale. Românii nu au nevoie de un vot popular, cu atât mai mult cu cât acest scrutin este organizat în acelaşi timp cu alegerile europene. Pe de altă parte, UDMR atrage atenţia asupra populismului uneia dintre cele două teme.

“Nu mi se par deosebite temele anunţate… Cred că nu sunt relevante, din punctul meu de vedere. Trebuie să lăsăm specialiştii să îşi spună cuvântul, oamenii care cunosc şi fac justiţie, domnul preşedinte nu este abilitat să pună anumite întrebări care poate i-au fost şi lui transmise. De asemenea, nu cred că este în măsură să intre în justiţie un om care are probleme cu justiţia. Poate că un om corect, impecabil este în măsură să pună astfel de întrebări. O să vedem ce iese, dar sper ca poporul să îi dea o lecţie”, a declarat deputatul PSD Cornel Itu.

“Sunt totalmente de acord ca legile justiţiei să nu fie modificate prin ordonanţe de urgenţă. De aceea am şi votat împotriva ministrului Tudorel Toader la ultima moţiune simplă.

În ceea ce priveşte a doua temă şi anume că în cazul infracţiunilor de corupţie, dar şi în cazul altor infracţiuni grave, nu se pot adopta, aplica graţierea şi amnistia, aici cred că e un pic populistă întrebarea…Oricum, ambele întrebări presupun modificarea Constituţiei, fără modificarea Constituţiei nu vor avea niciun efect”, a declarat deputatul UDMR Csoma Botond.

“Este discutabilă oportunitatea şi moralitatea unui astfel de demers. Eu nu cred că este oportun (n.red- un referendum) de altfel, există şi recomandări europene în acest sens, pe care când ne convine le respectăm, când nu, nu le respectăm. Cât despre temele anunţate, nu am apucat să mă aplec cu atenţie peste ele, dar cred că sunt teme generale, electorale, care nu se referă la nimic foarte concret”, a declarat la rândul său senatorul ALDE Marius Nicoară.

La rândul său, deputatul liberal Adrian Oros a spune că formaţiunea din care face parte susține în totalitate propunerea lui Klaus Iohannis şi le recomandă românilor să participe la referendum. „PSD-iștii au atât de multe probleme penale încât se pare că sunt dispuși să riște chiar stabilitatea și viitorul României numai pentru a-și albi dosarele”. Solicit guvernului să nu mai adopte vreo OUG pe justiție și politică penală, referendumul a intrat în linie dreaptă”, a spus Adrian Oros. El a precizat că ordonanţele de urgenţă se impun doar în situaţii presante şi importante pentru a rezolva situaţii de urgenţă.

Vicepreşedintele PNL a mai atras atenţia că scrisoarea celor 12 ambasadori trimisă Guvernului României este un puternic semnal de alarmă. „Partenerii României cer Guvernului: „să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva corupției”. Prin încercarea de a promova OUG pe justiție, PSD și Guvernul lui Liviu Dragnea sunt în conflict deschis cu Europa, cu partenerii și prietenii României. Deoarece susține PSD în distrugerea statului de drept și a economiei, ALDE România va fi exclus din partidul ALDE european. Prin comportamentul lor, PSD și ALDE izolează România, o duc la marginea Europei. Românii sunt europeni, nu merită o asemenea conducere’’, a spus Oros.

Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie