Teatrul Naţional Cluj – Napoca. “Cerere în căsătorie” de Cehov

miercuri 13 iunie, 19. 00 * Studio ‘Euphorion’

Pornesc de la un lucru relevant. Premierea piesei lui Cehov pe scena Naţionalului clujean, a avut loc în octombrie 2000. Şi de atunci Cerere în căsătorie ţine afişul, bilete se găsesc cu greu, interesul este la fel de mare. Este pentru că piesa este bine pusă în scenă – regia Sorin Misirianţu -, are şi o distribuţie care merită toată atenţia şi mă refer la Cornel Răileanu (‘Stepan Ciubukov’), Adriana Băilescu (‘Natalia Stepanova’) şi… Sorin Misirianţu (‘Ivan Lomov’).

Acţiunea începe în casa lui Stepan Cubukov, de pe moşia Chubukova. De aici începe cererea în căsătorie, de aici începe povestea, amestec de tragic şi umor, dar care îşi găseşte în trio – ul actorilor clujeni, cele mai bune performanţe actoriceşti.

“Sânziana şi Pepelea” de Vasile Alecsandri

joi 14 iunie, 19. 00

Este un alt titlu care rezistă cu brio timpului, anul premierei fiind 2013. Şi de atunci se joacă cu sala plină!

Multe personaje au fost reinventate, regândite, aşa cum spune Alexandru Dabija „după mintea noastră de acum“. „Alecsandri nu a introdus popa ca personaj, noi am folosit până şi rugăciunile de ploaie. Ne jucăm. Din punctul acesta de vedere e foarte bine, pentru că textul este extrem de liber. De-aicea vine poate dimensiunea lui shakespeariană, pentru că este foarte liber în schema pe care o propune. Propune o schemă pe care poţi face multe lucruri. Şi râzi, şi e mult folclor şi multă Moldovă prezentă, chiar şi tipul de haz… care trece de la un comic grosolan la o melancolie foarte prezentă.“

Libertatea incredibilă pe care o lasă piesa se poate vedea şi la nivelul muzicii, creată, reinventată la rândul ei, toate părţile muzicale purtând semnătura Adei Milea. „Textul este un muzical, o «feerie naţională» muzicală, textul original este plin de cântecele, iar profitând de acest lucru ne-am pus şi noi pe cântecele dar… pe ale noastre sau, mai bine zis pe ale Adei Milea… ele ilustrează personaje, situaţii, anumite momente de vârf… Muzica exprimă de obicei mult mai bine decât textul, dacă e şi bună, şi nimerită, iar teatrul este în general prea inundat de cuvinte…“. Şi muzica originală este semnată de Ada Milea şi Anca Hanu.

Distribuţia spectacolului este numeroasă, nu mă opresc asupra ei de data aceasta, invitându-vă în schimb, să mergeţi să vedeţi Sânziana şi Pepelea. Pot să vă spun doar atât, merită!

Articole din aceeasi categorie