Teatrul Naţional Cluj – Napoca. “Cerere în căsătorie”, 18 ani de la premieră! Ideea de fericire conjugală…

duminică, 7 ianuarie, 19. 00 * Studio Euphorion

Cerere în căsătorie de Cehov, rezistă timpului. Este semnul calităţii punerii în scenă, de la regie la interpretări, luând în calcul întregul eşafodaj artistic, mă refer la costume, lumini, sonorizare. Detalii atent materializate scenic de Sorin Misirianţu prin dubla sa calitate. De actor şi regizor.

Cehov scrie Cerere în căsătorie în 1888, semn că piesa intră în anul 130 al existenţei sale. Semn că textul interesează, chiar dacă are acţiunea plasată la final de secol 19. Adevărul este că Cehov interesează prin aproape toate piesele sale, fie că mă refer la Livada cu vişini, fie la Trei surori sau Pescăruşul.

Sorin Misirianţu abordează textul cehovian la Cerere în căsătorie, într-o manieră clasică, de recreere a atmosferei de final de secol 19 şi început de secol 20. Atmosferă bine surprinsă prin décor (minimalist), prin vestimentaţie, prin modul în care elaborează personajele şi mai ales, caracterele acestora. Cu atât mai mult cu cât avem de-a face cu caractere în conflict unul cu celălalt.

Tema piesei este pe cât de cunoscută, pe atât de actuală, cererea în căsătorie. Care poate fi din iubire, din pură convenţionalitate, forţată de împrejurări,… La Cehov este una convenţională, dată strict de nevoia de interrelaţionare, de comunicare, din nevoia acută de a fi alături de cineva şi nu singur, cu toate diferenţele de vârstă.

Personajele sunt într-un conflict permanent, de aici şi comicul mai mult de situaţii decât de limbaj.

Ce nu putem şti ? Nu vom şti niciodată dacă personajele vor atinge starea de fericire conjugală. Putem doar bănui. O căsătorie din pure interese nu poate genera fericire conjugală, poate momente plăcute şi atât.

Premiera piesei Cerere în căsătorie pe scena naţionalului clujean, a avut loc în octombrie, 2000. Piesa rezistă timpului, un motiv în plus de a (re)vedea.

Cerere în căsătorie de AP Cehov; regia Sorin Misirianţu; lumini Jenel Moldovan; sonorizare Vasile Crăciun; regie tehnică Constantin Pojonie; distribuţia : Cornel Răileanu (‘Stepan Stepanovici Ciubukov’), Adriana Băilescu (‘Natalia Stepanova’), Sorin Misirianţu (‘Ivan Vasilievici Lomov’)

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie