Teatrul Naţional Cluj – Napoca

Romeo şi Julieta” în lumea concurenţei caselor de modă

marţi 17 aprilie, 19. 00

De ce să pui în scenă Romeo și Julieta astăzi? Astăzi, când frenezia romantică pare desuetă, când cuplurile fug de angajamente pe viață sau desfac legămintele de iubire la fel de ușor cum ar arunca la gunoi o linguriță de plastic după terminarea feliei de tort, astăzi, când poezia necesită prea mult efort intelectual și pare total ruptă de realitate? Poate pur și simplu pentru că nici chiar într-o societate a spectacolului continuu, cum e cea a secolului XXI, moda, orgoliile, dorința de putere, fandoseala, snobismul și disprețul pentru cel care gândește diferit, nu vor reuși să distrugă puritatea, drăgălășenia, lumina și credința în dragostea veșnică a unor suflete de copii. Transpusă în lumea concurenței marilor case de modă, intriga atât de bine cunoscută astăzi a piesei shakespeariene se mulează pe omul contemporan, devenit un manechin la dispoziția cerințelor societății de consum. Acum ca și atunci, libertatea alegerii e o problemă vitală. Idealul rămâne însă viu, indiferent de hainele pe care le îmbracă istoria”, am citat din cele scrise de Ştefana Pop – Curşeu, avizat şi pertinent comentator.

Punerea în scenă este inedită, cu totul şi cu totul inedită. A plasa acţiunea în lumea caselor de modă nu este la îndemâna oricui şi oricând. Nu este singura punere în scenă cu trimiteri. Mă gândesc la recentul Negustorul din Veneţia în regia lui Tompa Gabor, cu acţiune plasată în Wall Street – ul zilelor noastre, spectacol incitant la propriu şi la figurat. Aşa cum este şi cel regizat de Tudor Lucanu. Cel care demonstrează, prin transpunerea acţiunii şi a personajelor în lumea caselor de modă, de ce este la îndemână să pui Romeo şi Julieta în scenă.

Romeo şi Julieta de William Shakespeare; regia Tudor Lucanu, scenografia Alina Herescu, muzica Şerban Ursachi, coregrafia Vava Ştefănescu; în distribuţie Sânziana Tarţa (‘Julieta’), Matei Rotaru (‘Romeo’), Anca Hanu (‘Doica’), Cornel Răileanu (‘Lorenzo’), Sorin Leoveanu (‘Mercutio’), Ionuţ Caras (‘Tybalt’), Adrian Cucu (‘Paris’), Radu Lărgeanu (‘Benvolio’), Ovidiu Crişan (‘Capulet’), Angelica Nicoară (‘Lady Capulet’), Irina Wintze (‘Lady Montague’), Cătălin Herlo (‘Escalus’), Cristian Rigman (‘Peter’), Miron Maxim (‘Balthazar’), Diana Buluga (‘Rosalina’), Ruslan Bârlea (‘Abraham’)

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie