Teatrul Naţional Cluj – Napoca 100

Ziua Porţilor Deschise. Mai multe sărbători, mai mult prilej de bucurie!

miercuri 27 martie, 10. 00 – 20. 00

Săptămâna aceasta, Teatrul Național își deschide porțile pentru a 10 – a oară, de ziua Mondială a Teatrului, miercuri 27 martie. O cifră rotundă, care se îmbină armonios cu cealaltă mare sărbătoare de care ne bucurăm cu toții anul acesta la Teatrul Național din Cluj-Napoca: Centenarul înființării instituției noastre și a primei stagiuni românești în această clădire emblematică pentru cultura clujeană. Mai multe sărbători, mai mult prilej de bucurie!

Dorim ca cei 100 de ani să ne fie inspirația pentru cei ce urmează. Dăm astfel startul seriei de evenimente dedicate sărbătoririi Centenarului cu ZIUA PORȚILOR DESCHISE. Continuăm tradiția începută acum un deceniu alături de spectatorii noștri, cu un program pentru toate vârstele, cu spectacole inedite, concursuri, expoziții, întâlniri cu oameni de teatru, filme, ateliere, evenimente speciale care să marcheze dubla sărbătoare.

Evenimente pentru copii

Hänsel și Gretel, scenariu de Ovidiu Pecican, după Frații Grimm, regia: Ibolya Varga (10. 00; Teatrul de păpuși „Puck“). „Iubirea dintre frați este eternă, este protejată de o lume sacră. Ei reprezintă ordinea în lume, frații care se regăsesc și trec și peste încercări foarte grele cum este pericolul de moarte. Hänsel nu este fără Gretel, iar Gretel nu este fără Hänsel. Fiecare preia conducerea atunci când celălalt este în pericol” (Varga Ibolya).

KIDS PLAY (11.10) este Moment de teatru interactiv pentru tineri, coordonat de Dragoș Muscalu, cu participarea actorilor Sânziana Tarța, Matei Rotaru și Radu Dogaru.

Atelier de narațiune interactivă (12.00) cu Bianca Mereuță, fondator al Comunității Ce le citim copiilor.

Păpuși din lână (12. 00; 13. 30) este atelier de creație și mânuire, coordonat de MiniREACTOR.

Atelier de teatru și improvizație pentru adolescenți (12. 00; 13. 40) susținut de Diana Buluga (Asociația Create.Act.Enjoy).

Evenimente pentru adulţi

Filme de scurtmetraj despre teatru (15. 00, Studio Euphorion; selecție ClujShorts ISFF)

Colțul „Restituiri“ – dedicat actorului Anton Tauf (15. 00). Readucerea în memorie a personalității marelui actor se va face prin proiecța unor fragmente din spectacole, o audiție a unor momente înregistrate cu Ars Nova Ensemble, urmată de o lectură și discuții cu actorii Petre Băcioiu, Dan Chiorean, Irina Wintze, Ramona Dumitrean și regizorul Tudor Lucanu.

Repetiție deschisă: CHIRITZA în concert (17. 00) după Vasile Alecsandri și Matei Millo, spectacol-concert de Ada Milea – repetiție urmată de discuții cu publicul; repetiție coordonată de actrița Anca Hanu

Arhitectura clădirii Teatrului Național (18. 00; conferinţă susţinută de prof. arh. Virgil Pop). De peste o sută de ani artiștii dramatici și lirici clujeni s-au identificat cu viziunea propusă de această clădire proiectată de unii dintre cei mai mari arhitecți ai Imperiului Austro-Ungar: Fellner și Helmer. E o poveste a clădirii, a conceptului arhitectural, pe care ne-o propune cu ocazia Zilei Porților Deschise profesorul arhitect Virgil Pop. Cuvinte și imagini pe înțelesul tuturor despre un monument istoric, plin însă și astăzi de viață și energie teatrală, datorită artiștilor ce îl locuiesc.

Dialog Mihai Măniuţiu – George Mihăiţă (19. 00). Regizorul Mihai Măniuțiu îl va provoca la o antrenantă discuție în jurul experienței sale nu numai de mare actor de comedie, ci și de actor în filme legendare cum este Reconstituirea, în regia lui Lucian Pintilie, din 1968, interzis de regimul comunist, film din care spectatorii vor putea viziona câteva fragmente.

Evenimente speciale

Este vorba despre vizite ghidate în culise; despre prezentarea unui fragment din spectacolul Un’ anima, spectacol de Commedia dell’arte, prezentate de studenții anului II actorie, clasa profesorilor Miklós Bács, Irina Wintze, Camelia Curuțiu-Zoicaș, spectacol de Commedia dell’arte, prezentate de studenții anului II Actorie, clasa profesorilor Miklós Bács, Irina Wintze, Camelia Curuțiu-Zoicaș; cabina de probă PRAGURI spectacol non-verbal prezentat de studenții anului I Actorie, clasa profesorilor Miriam Cuibus, Raluca Lupan, Cătălin Codreanu, Cristian Grosu, Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca; expoziţia “Începuturile Teatrului Naţional Cluj”, expoziţii de desene 100 de ani de Teatru Național în orașul tău.

Eugenia ŞARVARI

Articole din aceeasi categorie