Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Napoca

p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 120%; }

Deschidere de stagiune 2018/2019. Prima premieră: “Neguţătorul din Veneţia”

Instituţia condusă de Tompa Gabor şi-a deschis porţile încă în cursul lunii august, cu două spectacole, ambele prezentate la sediu. Au urmat Pomană – reîntâlnire cu arta coregrafului Frenak Pal, Ilegitim – text colectiv de Adrian Sitaru şi Alina Grigore, următoarele anunţându-se la fel de interesante şi mă refer la Un tramvai numit dorinţă, respectiv premiera la Neguţătorul din Veneţia (28 septembrie) în regia lui Tompa Gabor.

Întâlnirea cu regizorul şi directorul Tompa Gabor a punctat reperele importante ale noii stagiuni, una care începe sub semnele incertitudinii: “Ceea ce vă pot prezenta acum nu este o stagiune fermă şi bine planificată. Vă pot doar prezenta o… propunere. Bugetul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj – Napoca nu s-a schimbat deloc faţă de anul trecut, nu cunoaştem nici rectificarea bugetară, nezbatem să scoatem o premieră care era planificată pentru martie 2018! Anul acesta, din opt premiere gândite vom face doar trei. Pentu restul stagiunii avem nişte restanţe de anul trecut, sperăm să le materializăm, la care se adaugă şi spectacolele din repertoriul teatrului. Neguţătorul din Veneţia avea premiera programată în martie, dar din lipsă de fonduri nu am putut finaliza decorurile. Mai avem un spectacol Homemade Underconstruction, interviuri cu tineri pe cale să păşească în viaţă, după terminarea studiilor liceale şi susţinerea examenului de bacalaureat.”.

Festivalul INTERFERENŢE la ediţia a 6 – a. Tema 2018: Wars/Războaie!

Un punct sensibil în discuţie l-a reprezentat Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe, în 2018 la ediţia a 6 – a. Nu una liniştită, ci una cu mule emoţii “pentru realizarea lui în bune condiţii. Este o ediţie redusă la opt zile faţă de 12, 14 în alţi ani, apoi o ediţie cu doar 16 spectacole şi nu 22 sau 24. Este finanţare primită parţial, care acoperă cca 40% din costurile totale ale festivalului. Chiar şi în aceste condiţii, este o ediţie puternică, la care şi – au confirmat participarea Volkstheater din Viena, Khroma Company din Belgia, Teatrul Naţional al Greciei, Compania Forte – Trafo din Ungaria, Theatre Festival Baltic House din Rusia, Komuna din Varşovia, Teatrul Naţional din Belgrad, Teatrul Szentendrei/Ungaria, Piccolo Teatro din Milano, Teatrul Dramatic din Lituania, Jaffa Theatre din Israel, Naţionalul din Budapesta, Ad Cabo Teatro din Portugalia, Stanislavski Electrotheatre din Rusia. Tema de anul acesta este Wars/Războaie, tematică vastă, un motiv în plus pentru a reflecta asupra unui fenomen îngrijorător pentru Planetă. Sunt câteva spectacole puternice, cu impact, nu spun mai multe. Festivalul va avea parte de mai multe evenimente, expoziţii, lansări de cărţi, conferinţe, dezbateri, workshop – uri,… Sper să nu anulăm nici un spectacol din festival, ar fi penibil şi pentru noi ca teatru şi ca organizatori”.

Discuţia, vrem nu vrem, atinge punctele neplăcute ale acestui final de an, rectificarea bugetară. Şi comentariile directorului Tompa Gabor sunt la obiect: “Ceea ce nu ştim sigur este adevărul. Auzim că rectificarea e negativă, apoi auzim că s-a luat de la cultură, apoi auzim că e de bine, nu mai înţelegem nimic. Lucrăm, mergem mai departe, suntem sceptici, mai bine spus suntem culturosceptici. Mai sperăm în minuni, credem în ele”.

De ce Neguţătorul din Veneţia ? Ne spune regizorul… : “Trăim într-o lume a banului şi a profitului, o lume manipulată de o elită financiară.

S-au mai discutat probleme legate de statutul de preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, calitate în care preşedintele Tompa Gabor se gândeşte la revitalizarea Marelui Festival UTE, se gândeşte la workshop – urile dedicate tinerilor regizori, la schimburile interteatrale – în cazul TMS Cluj – Napoca la schimburile cu Viena, Atena şi Piccolo Teatro Milano -, la prezenţe festivaliere.

În repertoriu…

Publicul va putea revedea sau vedea Îngeri în America, Un tramvai numit dorinţă, Hedda Gabler, Ilegitim, Breaking the Waves, Fii bun până la moarte, Strigăte şi şoapte, Burghezul gentilom, Orbii, Unchiul Vania, Victor sau copiii la putere, Aniversarea, Rosmersholm, Iulius Caesar, Homemade.

În foarte scurt timp vom avea şi prima premieră a stagiunii, vă voi ţine la curent.

Demostene ŞOFRON

 

Articole din aceeasi categorie