Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca 2019/2020

Clujul va fi gazda Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa!

Trebuie să recunoaştem, vara a trecut nespus, nespus de repede. Pentru directorii/managerii instituţiilor culturale a fost să fie o vară…lucrativă, fiecare instituţie în parte având obiective precise.

Pentru directorul general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, vara lui 2019 a fost una de punere la punct a detaliilor celui de al 18-lea Festival al Uniunii Teatrelor din Europa, prevăzut a se desfăşura în perioada 19-30 noiembrie a.c. Festival în care vor fi prezente alături de teatrul gazdă (prezent cu “Mutter Courage şi copiii ei” de Bertolt Brecht; “Iona” de Marin Sorescu; “Concord floral” de Jordan Tannahill), Piccolo Teatro di Milano, Teatrul Bulandra, Teatro di Roma, Teatrul Naţional al Greciei de Nord din Salonic, Teatro Nacional Sao Joao din Porto, Teatrul Dramatic Iugoslav, Teatrul Naţional al Greciei din Atena, Theatre Laboratory Sfumato din Sofia, Teatrul Vigszinhaz din Budapesta, Schauspiel Koln, Stanislavsky Electrotheatre Moscova, Teatrele Municipale din Praga şi Naţionalul clujean (cu “Furtuna” de Shakespeare, regia Tompa Gabor).

Teatrelor şi companiilor teatrale mai sunt amintite li se vor adăuga, discuţiiele sunt avansate, teatrele naţionale din Iaşi şi Sibiu.

Rămân la festivalul lunii noiembrie, pentru a vă face cunoscute câteva titluri cum sunt “Zadarnicile chinuri ale dragostei” de Shakespeare, “Elefantul” de Kostas Vostanzoglu, “Moartea lui Danton” de Buchner, “Lorenzaccio” de Alfred de Musset, “Decăderea egoistului Johann Fatzer” de Brecht, “Crazy Grass” de Yordan Radichkov, “Dictatorul” de Charles Chaplin, “How to Date a Feminist” de Samantha Ellis, “Romeo şi Julieta” de Shakespeare…Unele vă sunt cunoscute, altele nu. Toate însă anunţă un regal teatral, cum numai instituţia condusă de Tompa Gabor ne-a obişnuit şi am în vedere festivalul Interferenţe.

Premierele stagiunii

Sunt programate şase premiere, în ordinea lor “Lulu” de Frank Wedekind /premiera vineri, 6 septembrie), “Moutter Courage şi copiii ei” de Brecht (noiembrie), “Alice în pat” de Susan Sontag (decembrie), “Scripcarul pe acoperiş” (februarie 2020), Pool (No Water) de Mark Ravenhill (aprilie 2020) şi “Patimile lui Iov” de Hanoch Levin (iunie 2020).

Spectacole în repertoriul curent

Sunt în repertoriu “Iona” de Marin Sorescu, “Las meninas” de Ernesto Anaya, “Nora” de Ibsen, “Neguţătorul din Veneţia” a lui Shakespeare, “Burghezul gentilom” de Moliere, “Un tramvai numit dorinţă” de Tennessee Williams, “Rosmersholm” de Ibsen, “În adâncuri” de Maxim Gorki, “Leonce şi Lena” de Buchner, “Strigăte şi şoapte” de Bergman, “Unchiul Vania” a lui Cehov…

Majoritatea spectacolelor din repertoriul curent au fost nominalizate sau premiate în diferite festivaluri naţionale şi internaţionale. Majoritatea se joacă sold out, fără şansa unui bilet în plus.

Lulu

Primul spectacol al noii stagiuni propune un Frank Wedekind, “Lulu”, al cărei titlu original este Cutia Pandorei, 1904. Regia este semnată de Eszenyi Eniko (actriţă, regizor, directoarea Teatrului Vigszinhaz din Budapesta).

Pe marginea premierei de vineri, 6 septembrie, 19.00, voi reveni într-un alt material.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie