Taxă de turism la Cluj-Napoca

Municipiul Cluj-Napoca implementează o taxă de turism, de 1%, dar consilierii locali au cerut ieri ca şi cei care închiriază apartamente în regim AirBnB (platformă prin care se găseşte cazare în regim hotelier în case din toată lumeam la persoane particulare) să o achite.

Viceprimarul Dan Tarcea declara recent că această taxă va fi de cel mult 5 lei pe noapte de persoană, urmând să fie implementată din 1 ianuarie.

Un consilier local a atras atenţia că apartamentele date la închiriere prin AirBnB nu se supun fiscalizării suplimentare şi că aceste apartamente trebuie să plătească taxă de turism pentru că altfel fac concurență neloială hotelurilor.

Pe de altă parte, primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc a atras atenţia că nu există o legislaţie în acest sens: ”Plata taxei ar fi un lucru normal, dar sistemul nu este reglementat în legislația națională. Normal ar fi să achite taxa orice unitate locativă de turism”.

Potrivit proiectului de hotărâre votat, plătitorii de taxe speciale pentru promovarea turismului sunt persoanele care beneficiază de servicii de cazare în structurile clasificate de pe raza municipiului Cluj-Napoca. Acestea încasează taxa prin reținere la sursă și o evidențiază distinct față de tariful de cazare și mic dejun.

Cuantumul taxei va fi stabilit anual prin hotărârea de Consiliu Local privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale. Taxa încasată de structurile de cazare turistică va fi virată lunar în bugetul local și va fi colectată prin Direcția de impozite și taxe locale într-un cont colector unic. Fondul astfel constituit va fi utilizat pentru promovarea și dezvoltarea turismului în Municipiul Cluj-Napoca.

Taxa de turism funcţionează de ani buni în ţări ca Italia, Franţa sau Spania. În Peninsulă, de exemplu, variază între 0,50 cenți și șapte euro, în funcție de câte stele are hotelul unde e achitată.

A.M.C.

Articole din aceeasi categorie