Tabăra de Artă Vălenii Şomcutei

• ediţia a VII-a, iulie, 2015 •
IMG_0060Exerciţii despre ARTĂ, CREAŢIE, LIBERTATE
Despre acestea şi încă multe altele am putea vorbi, rememorînd întîmplările artistice petrecute pe parcursul a 12 zile de tabără de artă, în care 20 de copii (cifră record!) din Canada, Danemarca, Statele Unite ale Americii, din Baia Mare şi din localitatea gazdă, Vălenii Şomcutei (jud. Maramureş), au parcurs exerciţii despre artă, creaţie, libertate, acumulînd cunoştinţe, dezvoltîndu-şi creativitatea, percepţia, imaginaţia şi intuiţia, acumulînd valori pentru ca, ulterior, să poată produce ei înşişi valori pentru inimă şi suflet. Un întreg proces pus în operă graţie organizatorilor – Fundaţia Culturală CARPATICA şi Revista de Cultură Urbană ORAŞUL din Cluj-Napoca, preşedinte şi director general arh. Ionel Vitoc; director de tabără dr. Cristina Vitoc – în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş şi Primăria oraşului Şomcuta Mare, a generat cea mai reuşită, cea mai complexă şi cea mai interesantă tabără, din cîte au avut loc pînă acum, superlative care reprezintă, fără îndoială, o mare provocare pentru organizatori, dar şi un exemplu elocvent pentru ceea ce poate fi construit cu perseverenţă, talent şi pasiune, pentru a face din ARTĂ un mijloc de comunicare.

IMG_0132Program intensiv, educaţional-formativ şi de relaxare
Culori, motive, forme, trăiri, sentimente. Sub îndrumarea unei echipe tinere şi entuziaste de profesori, veniţi în tabără pe bază de voluntariat, copiii au avut zilnic ore de desen, grafică şi pictură (acuarelă şi acrilice), colaj şi design, lucru în porţelan (premieră absolută!), la final rezultînd lucrări de mare rafinament şi frumuseţe. După-amiezele au fost consacrate, în mare parte, muzicii – cîntului şi iniţierii în arta cîtorva instrumente (chitară, pian, instrumente Orff şi de percuţie, blockflöte), unele achiziţionate şi aduse în tabără de organizatori, altele de către profesori, nu în ultimul rînd chiar dansului popular. Ceea ce s-a realizat în doar 12 zile a fost uimitor: copii care, anterior, nu cîntaseră cu vocea sau la vreun instrument, s-au antrenat într-aşa măsură încît au dorit, cu toţii, să evolueze în spectacolul final; sau care nu făcuseră din pictură o pasiune, şi-au demonstrat abilităţile în a desena şi combina admirabil culorile; sau care n-au atins vreodată pasta de caolin, au reuşit să-i dea viaţă, imprimînd pe aceasta plante culese de ei din flora spontană şi ale căror contururi s-au transformat, prin glazurare şi ardere la 1200 grade, în elegante stampe/tablouri – rafinate amprente vegetale pe şamotă –, demne de orice interior modern; sau în IMG_0251clopoţei din porţelan, mai mici ori mai mari, în felurite nuanţe şi culori timbrale, care-şi vor găsi locul în părul uriaş din grădina familiei Vitoc, de fapt, miraculoasa grădină a taberei.

Profesionişti recunoscuţi în domeniile lor de activitate, profesorii
Jocuri de vacanţă – la modul serios. Cum toate cele de mai sus au fost gîndite ca jocuri de vacanţă, predate şi însuşite, însă, în cel mai serios mod posibil, trebuie să-i amintim aici pe acei profesori inimoşi, care au scris autografe pe inimioarele copiilor din tabăra de la Vălenii Şomcutei: Prof.dr. Constantin Rîpă, renumitul compozitor şi dirijor clujean (care s-a ocupat în special de pregătirea muzicală a Corului bărbătesc din Vălenii Şomcutei), şi, desigur, arh. Ionel Vitoc (transformat în profesor ad-hoc de cunoştinţe generale de istorie şi geografie a locurilor şi împrejurimilor); percuţionistul şi pedagogul Mircea Ardeleanu, originar din Cluj – unul dintre cei mai reputaţi percuţionişti ai lumii, dedicat promovării creaţiei contemporane pentru şi cu percuţie!; profesoarele de muzică (instrumente şi canto) Marina Simionescu şi Oana Bălan; profesorii de arte plastice Mircea Ardelean, Ileana Horoba, Ionuţ Horoba şi Alina Bodrea.

IMG_1215Plăcinta creaţă – în topul preferinţelor
Nici nu putea fi altfel, mai ales atunci cînd copiii au deprins secretele pregătirii delicioaselor plăcinte, care au crescut şi s-au copt sub ochii lor, şi pe care, apoi, le-au ‘’devorat’’ cu plăcere şi încîntare, căci erau ieşite din mîinile lor. Să nu uităm că, pentru acest moment special, copii s-au costumat adecvat (cum se poate vedea şi în fotografie), adoptînd echipamentul de lucru creat de directorul taberei, dna dr. Cristina Vitoc.

Excursia
La ediţia din acest an, excursia a avut ca destinaţie municipiul Satu Mare şi o zi de distracţie totală la parcul acvatic Aquastar din oraş.

Înainte de epilog
Atmosfera generală a fost aceea a unui timp fabulos, trăit la intensitate maximă de copii şi de profesorii lor, un timp în care experienţele estetice s-au lăsat împărtăşite cu generozitate, tact pedagogic şi, mai ales, cu dragoste.
IMG_1326Ultima filă a jurnalului scris şi trăit din plin, timp de 12 zile, la Vălenii Şomcutei, a constituit-o spectacolul, în care toţi participanţii la tabără au fost angrenaţi, toţi şi-au revelat talentele ascunse – despre care nici chiar ei nu şi-ar fi imaginat că le posedă –, încîntînd foarte numeroasa şi aleasa asistenţă care a umplut sala frumosului Cămin cultural, acum cu faţă de adevărat centru al artelor, creaţiei şi al libertăţii de exprimare pentru toţi cei care au ceva de spus în domeniul acestor forme de manifestare a spiritului. Spectacol a fost şi expoziţia, pe ale cărei simeze au fost expuse lucrările de artă plastică realizate în tabără, stîrnind, cum era şi firesc, admiraţia unanimă.
Dar, despre MARELE SPECTACOL care a încununat tabăra – în ediţia noastră de mîine.
Michaela BOCU
m.bocu@ziarulfaclia.ro

Articole din aceeasi categorie