Sute de copii au participat, cu o carte în mână, la Marşul Lecturii

Câteva sute de copii şi tineri au participat, ieri, având fiecare câte o carte în mână, la Marşul Lecturii, eveniment care deschide Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, ajuns anul acesta la a cincea ediţie.

Elevii au purtat şi pancarte, pe care au scris mesaje de promovare a cititului, iar organizatorii FICT le-au vorbit, la rândul lor, despre importanţa cărţilor şi felul în care pot acestea să combată ignoranţa. ‘Acest Marş al Lecturii are ca scop, în al doilea rând, să promovăm Festivalul de Carte, la care vor fi, începând de astăzi, cele mai importante edituri din ţară, cărţi în limbi străine, în limba româna, maghiară, germană, evenimente, lansări de carte, concerte. De ce facem acest Marş al Lecturii? Îl facem pentru voi, dragi copii. Pentru că vreau să vă spun: nu pierzi nimic dacă nu citeşti, dar dacă citeşti câştigi totul, pentru că se deschid uşi prin care poţi distinge binele de rău, valoarea de non valoare. (…) Pentru că aşa o să ştiţi să faceţi o declaraţie frumoasă iubitei sau iubitului vostru’, a afirmat directorul FICT, editorul Vasile George Dâncu. La Marşul Lecturii au mai fost invitaţi să vorbească Irina Petraş, preşedintele Uniunii Scriitorilor Cluj, şi scriitorul şi traducătorul Dinu Flămând, care, de asemenea, au căutat să fie cât mai convingători în încercarea lor de a-i face pe copii să citească, pentru a afla, astfel, lucruri despre trecut sau viitor, pentru a se cunoaşte pe ei, dar şi pe cei din jurul lor, mai bine. ‘Suntem liberi fiindcă citim’, le-a spus elevilor Irina Petraş.

Marşul Lecturii a avut loc, ca în fiecare an, în faţa Universităţii Babeş-Bolyai, în faţa statuii Şcolii Ardelene. Operă a sculptorului Romulus Ladea, grupul statuar a fost dezvelit la Cluj în 1973 şi îi reprezintă pe Samuil Micu, Gheorghe Şincai şi Petru Maior – cei trei corifei ai mişcării Şcoala Ardeleană, iniţiată de intelectualitatea românească transilvană.

Articole din aceeasi categorie