Ştefania Kory Calomfirescu: ACADEMICIANUL CONSTANTIN BĂLĂCEANU-STOLNICI

ac– promotor al Şcolii româneşti de neurologie şi de geronto-geriatrie-

Această carte-document a apărut la sfîrşitul anului 2014 prin Editura Ecou Transilvan şi discută faptul că îmbătrînirea este un proces care transformă un adult într-un individ fragil, cu rezerve scăzute la nivelul majorităţii aparatelor şi sistemelor organismului. În acelaşi timp are loc o creştere exponenţială a vulnerabilităţii la majoritatea bolilor şi chiar a riscului de instalare a decesului. Posibilitatea de a diminua viteza de îmbătrînire la oameni, efectele îmbătrînirii la nivel celular şi molecular rămîn încă necunoscute şi viteza de îmbătrînire este diferită, în mod individual.

Medicul geriatru este un specialist pregătit să prevină şi să trateze problemele de sănătate specifice şi adesea multiple, pe care le prezintă persoanele vîrstnice. Vîrstnicii tind să reacţioneze la boli în mod diferit faţă de tineri sau adulţi, aşa încît medicul geriatru trebuie să cunoască sindroamele caracteristice vîrstei a treia, precum şi complexitatea îngrijirilor care se impun.

Întotdeauna trebuie să existe o abordare multidisciplinară, în echipă, pentru evaluarea şi îngrijirea persoanelor vîrstnice. În mod ideal, medicul geriatru ar trebui să coordoneze o echipă de specialişti care să evalueze în mod complet vîrstnicul. Această echipă poate include: asistenta medicală, sociologul (asistentul social), nutriţionistul, fizioterapeutul, farmacistul, gerontopsihiatrul şi specialistul în terapie ocupaţională. Punctul forte este evaluarea pacientului vîrstnic, foarte util pentru practica medicală, dar şi ştiinţifică.

În România, primul Institut de Gerontologie şi Geriatrie din lume a fost creat la Bucureşti, de Prof. dr. Ana Aslan, în 1952. De atunci s-a desfăşurat o intensă activitate de cercetare fundamentală, clinică şi socială. Gerontologia şi Geriatria, ca specialitate, a fost recunoscută numai în anul 1992, prin confirmarea primilor medici specialişti.

Această monografie-document a fost realizată pe baza dialogului avut în 2004 de autoare şi dl Academician Constantin Bălăceanu-Stolnici, dialog care dezvăluie vasta sa cultură medicală, pe lîngă experienţa foarte îndelungată în temele de geronto-geriatrie, la care se adaugă şi faptul că este promotor al neurologiei şi al neurociberneticii în România. Schemele de tratament prezentate în diferitele capitole au fost corespunzătoare acelui timp. Domnul Academician Constantin Bălăceanu-Stolnici are marele merit că a reuşit, în sfîrşit, să facă să se întîmple ca specialitatea de Geronto-Geriatrie să fie recunoscută în România în anul 1992 şi să fie introdusă ca materie de predare la toate facultăţile de medicină din ţară.

Cartea este utilă medicilor rezidenţi, tinerilor medici specialişti, studenţilor în medicină, medicilor de familie sau de medicină generală şi tuturor persoanelor care se ocupă de îngrijirea persoanelor vîrstnice sau care sînt interesate de problematica atît de complexă a vîrstei a treia.

Domnul academician este, în acelaşi timp, şi un tezaur de cultură şi în ştiinţă, o personalitate complexă, într-adevăr, pe toate planurile, fiind contemporan cu noi. De aceea îi aducem multe mulţumiri, purtîndu-i respectul cuvenit şi stima pentru contribuţia sa în medicină, ştiinţă, cultură şi neurocibernetică, cît şi pe plan social. Domnia sa rămîne şi un model luminos de dascăl al Universităţii Ecologice din Bucureşti, pentru că a pregătit numeroşi studenţi care au devenit personalităţi ale vieţii medicale, atît în ţară, cît şi în străinătate, contribuind la notorietatea şi faima specialităţii de Geronto-Geriatrie pe toate meridianele globului.

Doamnei Prof. dr. Ştefania Kory Calomfirescu îi adresăm multe felicitări pentru realizarea acestei frumoase şi valoroase monografii-document, care va rămîne posterităţii.

Nadia FĂRCAŞ

Articole din aceeasi categorie