Spectacol caritabil sub semnul iubirii: ÎNVAŢĂ SĂ DĂRUIEŞTI

1414755728_concertcaritabilDacă n-ai experimentat încă actul dăruirii, dacă n-ai aflat, încă, că „a dărui constituie o experienţă care îţi va transforma viaţa, chiar dacă nu începi decît prin a-ţi dărui zîmbetul cu ceva mai multă generozitate” (Colin Turner în cartea „Născut pentru succes”), dacă nu ştii că „a fi bogat înseamnă a dărui, a nu dărui nimic înseamnă a fi sărac” (cum spune Eliphas Levi în cartea sa „Cheia marilor mistere”), dacă, în fine, n-ai „aruncat, încă, un pod peste abisul singurătăţii tale” – potrivit lui Antoine de Saint-Exupery –, ei bine, atunci ÎNVAŢĂ SĂ DĂRUIEŞTI. Şi fă-oDSC_2741 cu artă, oricînd şi oriunde te vor duce paşii, constant şi nu doar conjunctural. Un zîmbet, o mîngîiere, o faptă bună, un semn al prieteniei – toate sînt daruri nepreţuite.

Sub genericul de mai sus şi sub semnul iubirii, al asumării artei de a dărui, s-a desfăşurat zilele trecute, în sala de spectacole a Radio România Cluj, un spectacol caritabil în beneficiul Casei de tip familial „Maria Gabriel” din Cluj-Napoca. Pentru cei care nu ştiu, această instituţie de pe lîngă Asociaţia Caritabilă „Maria Gabriel”, fondată în 1993, are misiunea de a asigura accesul copiilor şi al tinerilor, pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, educaţie şi pregătire în vederea reintegrării sau a integrării lor familiale şi socio-profesionale. Este vorba despre copii care provin din familii dezDSC_2697organizate sau fără posibilitate de a-i întreţine, despre copii abandonaţi, despre copii care n-au prea avut parte de iubire… Undeva, în cartierul Gruia, pe strada Romulus Vuia la nr. 138, oameni generoşi şi voluntari oferă unui număr de opt fete şansa de a creşte ca într-o familie şi de a se instrui în instituţii clujene de învăţămînt, de la gimnaziu pînă la facultate.

Evenimentul a fost salutat, în deschidere, de dna Nicoleta Ghişa, redactor şef al Radio România Cluj. Pentru aceste fete, pentru strîngerea de fonduri în vederea sprijinirii activităţilor educative din amintita casă, şi-au dat mîna şi au cîntat artişti clujeni consacraţi pe scene naţionale şi internaţionale şi foarte tineri interpreţi, care deja cunosc consacrarea: soprana Ligia P. Ghilea şi mezzosoprana Lavinia Bocu, acompaniate la pian de Ligia Ghilea – care au interpretat arii şi duete de operă, precum şi lieduri din repertoriul clasic românesc şi universal; clarinetistul Orosz Norbert, de la CDSC_2712olegiul de Muzică „Sigismund Toduţă” şi chitaristul Vlad Soare – ambii cu un palmares concertistic impresionant, multipli laureaţi ai concursurilor de profil; poezia s-a făcut auzită în lectura Andreei Covaks. Deschiderea şi închiderea spectacolului au revenit trupei de dans „Jump In” din Cluj-Napoca (coordonatoare Alina Ciceo), şi aceasta situată în topul formaţiilor de dans contemporan de la noi, ale cărei momente coregrafice intitulate „Say something” şi „Embrace moi” au completat prin armonie ritmică şi de mişcare programul. Un mic stand cu produse hand made a fost organizat în foaierul sălii de spectacole, cei de faţă putînd vedea ce ştiu să facă, cu îndemînare şi cu artă, fetele de la „Maria Gabriel”. Evenimentul a fost organizat de tinerii Luana Clit şi Mihai Albu, voluntari ai Casei de timp familial „Maria Gabriel”, avînd sprijinul SOS Bambini România.

Să mai spunem că, prin generozitatea publicului şi a angajaţilor de la Radio România Cluj, s-au adunat peste 5000 de lei. Desigur, donaţia este foarte importantă şi ea va fi folosită în mod judicios; dar, poate, mult mai important este să învăţăm să dăruim iubind şi să iubim dăruind, acum, mîine, poimîine…

M.B.

Articole din aceeasi categorie