Specialişti din Republica Moldova în vizită la Compania de Apă Arieş

O delegaţie a specialiştilor din domeniul serviciilor publice de apă şi canalizare din Cahul şi Rişcani (Republica Moldova) a vizitat Compania de Apă Arieş. Delegaţia a început la Turda o vizită ce are ca obiectiv studierea bunelor practici ale reformei instituţionale în sectorul serviciilor publice de apă şi canalizare.

În dimineaţa zilei de marţi, 30 august, grupul din Republica Moldova, format din 19 persoane, s-a întîlnit cu primarul Turzii, Tudor Ştefănie. Într-o conferinţă de presă  desfăşurată ulterior acestei întîlniri, la sediul Companiei de Apă Arieş, vicepreşedintele Consiliului orăşenesc Rişcani, Alexandru Cheptănaru, s-a arătat încîntat de dialogul avut cu edilul-şef al Turzii: ‘’Pot spune că am avut o întîlnire mai mult decît bună la primărie. Domnul Tudor Ştefănie ne-a spus multe lucruri interesante despre tendinţa de regionalizare a serviciilor publice, ca de exemplu cele de apă şi canalizare’’.

Delegaţia din Republica Moldova, din care au făcut parte directorul companiei de apă şi canal din Cahul, Vasile Zagaevschi, inginerul-şef al firmei omoloage din Rişcani, Alexei Sîrbu, dar şi Jens Treffner, Ariana Fürst şi Harnandez Sanchez, de la Universitatea ‘’Humboldt’’ din Berlin, a vizitat şantierul pe care se desfăşoară lucrările de extindere şi modernizare a reţelelor edilitare de apă şi canalizare din Turda şi din Cîmpia Turzii, proiect în valoare de circa 80 de milioane de euro, ce beneficiază de finanţare din fondurile structurale alocate României de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului Operaţional Structural de Mediu.

În continuarea vizitei de studiu, delegaţia din Republica Moldova se va deplasa la Zalău şi Satu Mare, iar apoi în Germania, unde moldovenii vor  vedea cum se lucrează la companiile de apă şi canalizare din Berlin, respectiv München.

Vizita la Turda a fost organizată de Asociaţia Română a Apei (A.R.A) şi Compania de Apă Arieş. Preşedintele A.R.A, Vasile Ciomoş, a precizat că oraşul Turda a fost inclus în programul vizitei delegaţiei din Republica Moldova deoarece felul în care se derulează aici proiectul de extindere şi reabilitare a reţelelor publice de apă şi de canalizare reprezintă un model la nivel naţionl al modului în care trebuie accesate şi gestionate fondurile europene.

Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie