Sondaj: Majoritatea IMM-urilor româneşti nu susţin plata defalcată a TVA

Un sondaj realizat de Consiliul Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR) arată că 97,5% dintre respondenți nu susțin plata defalcată a TVA și tot o pondere de 97,5% consideră că această modificare va avea efecte negative asupra activității firmei lor, au anunțat luni reprezentanții Consiliului.

La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri în perioada 8 – 28 august au răspuns un număr de 818 firme, din care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari și 1,9% alte forme juridice.

Întrebați dacă susțin modificarea Codului fiscal și instituirea plății defalcate a TVA în mod obligatoriu, 97,5% dintre respondenți au răspuns că nu susțin această modificare. De asemenea, 97,5% dintre respondenți au menționat că instituirea plății defalcate a TVA va avea efecte negative asupra activității lor.

La întrebarea „Ce efecte pozitive asupra activității dvs. considerați să vor fi generate de plata defalcată a TVA?”, 98,5% dintre respondenți au arătat faptul că nu există niciun efect pozitiv.

Printre cele mai importante dificultăți / efecte negative considerate de respondenți că vor fi generate de plata defalcată a TVA, 97,5% au menționat creșterea birocrației, prin dublarea numărului de plăți, măsuri suplimentare de verificare și de management pentru TVA (obligația contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligația de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA aferentă achizițiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA și de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor).

Alte efecte negative identificate sunt afectarea cash-flow-ului și blocarea banilor (89,9%), costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare (86,2%), costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informative contabile (85,5%), efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt de aplicare (81%), mai rezultă din sondaj.

Întrebați dacă au fost consultați / informați de către autorități privind modul de aplicare a plății defalcate de TVA, 91,9% dintre repondenți au răspuns negativ, doar 8,1% menționând că au fost informați din alte surse, precum mass-media sau internet.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Sondaj: Majoritatea IMM-urilor româneşti nu susţin plata defalcată a TVA

  1. COTROAZA GHEORGHE

    Pentru un comentariu complet ar trebui sa stiu cum se va derula in toate cazurile aceasta plata a TVA (inclusiv la platile cu cardul bancar, daca nu se dispune de catre primul ministru, desfintarea acestuia). Cu certitudine pot spune ca se va crea un haos, nu stiu cum se corecteaza eventualele greseli, iar costurile pentru IMM-uri vor fi substantiale. Efectele negative aratate de alti comentatori sunt reale. CEL MAI SIMPLU AR FI MODIFICAREA UNUI ARTICOL DIN CODUL PENAL PRIVID PLATILE PENTRU BUGET (SANCTIUNI PENALE DURE PENTRU CEI CARE NU RESPECTA LEGEA FISCALA).