Toamna vine cu angajări și majorări de prețuri în comerț

Activităţile din industrie, construcţii şi servicii vor avea o tendinţă de stabilitate în următoarele trei luni, în timp ce preţurile în construcţii şi comerţul cu amănuntul vor crește moderat în această toamnă, concomitent cu majorarea numărului de angajați din comerț.


Conform
anchetei de conjunctură, realizată în această lună de Institutul Naţional de Statistică, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei, tendință care se va regăsi și în privința numărului de salariaţi, dar și a preţurilor produselor industriale.
Estimările din septembrie evidenţiază că
și în activitatea de construcţii se va înregistra o relativă stabilitate a volumului producţiei. Managerii din sector nu anticipează modificări semnificative ale numărului de angajați, dar preconizează o creștere moderată a preţurilor lucrărilor de construcţii.
Managerii din sectorul comerţ cu amănuntul apreciază că în această toamnă se va înregsitra o creştere moderată a activităţii economice, ceea ce va duce și la o creștere a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale. Angajatorii din sector mai prognozează o creştere moderată a numărului de salariaţi, susținută și de majorarea temperată a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Și în sectorul serviciilor, cererea (cifra de afaceri) va avea o relativă stabilitate în perioada imediat următoare, ceea ce va contribui la mentinerea numărului de salariaţi. Directorii din servicii anticipează și o relativă stabilitate a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor.
Reamintim că soldul conjunctural, indicatorul pe baza căruia sunt realizzate aceste anchete,k arată percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic. Soldul conjunctural este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Articole din aceeasi categorie