Soluţii pentru reducerea zgomotului în Cluj-Napoca

Dezbaterea organizată de municipalitate pe tema prevenirii şi reducerii zgmotului nu a reuşit să strângă decât câteva persoane.

La discuţii au fost prezenţi reprezentanţi ai Primăriei Cluj-Napoca,  specialişti din domeniul mediului, precum şi reprezentanţi ai câtorva asociaţii de proprietari şi simpli cetăţeni. Unii clujeni prezenţi la dezbatere au dorit să ştie dacă există soluţii pentru reducerea sau prevenirea zgomotului la festivaluri precum Untold sau al celui produs de aeronave.

Astfel, potrivit realizatorilor planului, ca şi evaluare a zgomotului, în momentul de faţă, se poate spune că traficul rutier este cel care cauzează problemele cele mai mari de zgomot. Aceştia au subliniat că în Cluj-Napoca, sunt străzi în care valoarea zgomotului este între 75 şi 80 de decibeli, ceea ce înseamnă o depăşire a limitei cu 5 sau 10 decibeli. Sensurile giratorii amenajate favorizează reducerea zgomotului, dar reţeaua stradală a fost gândită pentru un trafic mult mai mic, deci numărul continuu de creştere a participanţilor la trafic este o problemă reală. În zilele din timpul săptămânii, numeroase intersecţii funcţionează la limită, iar numărul celor care utilizează transportul în comun este variabil în funcţie de zonă. O problemă importantă o reprezintă faptul că sistemul actual de parcare nu stimulează utilizarea transportului în comun.

Pe de altă parte, potrivit planului, zonele liniştite din Cluj-Napoca sunt cele în care nivelul de zgomot este mai mic de 55 de decibeli, iar acestea sunt: Parcul Detunata, Parcul Cetăţuia, Parcul Iuliu Haţieganu, Parcul Feroviarilor, Cimitirul Central, Pădurea Făget, şi Grădina Botanică.

Dintre soluţiile propuse în planul de acţiune amintim necesitatea unor intervenţii asupra infrastructurii rutiere, dezvoltarea transportului public şi a mijloacelor alternative de mobilitate, protejarea zonelor verzi/liniştite şi reducerea poluării. În plan nu se prezintă, în schimb, soluţii pentru surse de poluare fonică precum festivalurile din timpul verii, cum este Untold – considerat cel mai gălăgios festival – şi nici despre zgomotul provocat de aeronave, De altfel, aceste aspecte au fost sesizate de câţiva cetăţeni prezenţi la discuţii. „În acest plan s-a luat în calcul traficul rutier, feroviar şi industrial. Oare alţi factori nu contribuie la zgomotul creat în urbea noastră? La trafic nu ai ce să faci, dar sunt şi alte manifestări care dacă ar fi urmărite, nu ar crea acel zgomot”, a spus un clujean. Un altul a subliniat, la rândul său, că pe lângă festivaluri, la fel de deranjante sunt artificiile din timpul nopţii sau chiar cursele de maşini.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie