Simeze clujene

Liber miserorum”, vernisaj Gy. Szabo Bela

miercuri 14 august, 18. 00 * Quadro Gallery

Pe suprafețele desenelor în cărbune și pasteluri realizate de Béla Gy. Szabó între anii 1931-1935 prind viață suburbiile Clujului, locuitorii acestora și viața lor de zi cu zi. Operele timpurii ale artistului, care, cu câteva excepții, au fost până acum necunoscute publicului, ne înfățișează cu o sinceritate surprinzătoare o problemă socială importantă a Clujului de odinioară, de la șomaj la sărăcia exacerbată de marea criză economică. Criză pe care avea să o resimtă şi artistul, rămas şomer deşi prima calificare este cea de …inginer mecanic. Studiile de specialitate avea să le facă ceva mai târziu, Bela Gy. Szabo dedicându-şi energiile spre creaţia artistică.

Titlul expoziției noastre se referă la volumul de gravuri Liber miserorum (Cartea săracilor), apărut în 1935 la editura Minerva, care poate fi considerat ca un fel de sinteză a seriei cu tematică socială. Artistul a organizat cartea în șase capitole, dând astfel un fir narativ gravurilor sale. Între capitolele de introducere și încheiere găsim secțiunile denumite Gaudium [Bucurie], Labor [Muncă], Quies [Odihnă] și Tristitia (Tristețe). În aceste gravuri, scenele cu teme sociale cunoscute din lucrările grafice mari se simplifică la câteva linii. În timp ce, în unele dintre desenele sale în cărbune și pasteluri artistul creează o atmosferă tulburătoare, încețoșată cu hașurarea cărbunelui, în gravurile sale această tensiune este creată de desenul subțire al liniei dominate de negrul plăcii gravate rar.

Operele care prezintă viața suburbiilor Clujului au fost grupate în sălile expoziției în conformitate cu cele șase capitole ale volumului Liber miserorum.
Prin intermediul lor avem ocazia să cunoaștem viața de zi cu zi a săracilor, să le vedem bucuria, munca pentru supraviețuire, odihna lor tihnită și tristețea lor lipsită de speranță.

Lucrările grafice individuale și xilogravurile produse în mod consecvent de artist între anii 1931 și 1935 constituie una dintre cele mai extinse serii din Transilvania și România dedicate tematicii sociale. Curator este Hunor Vecsei.

Bela Gy. Szabo (1905, Alba Iulia – 1985, Cluj – Napoca) lasă o moşternire artistică importantă. Dacă ar fi să amintesc câteva date, atunci trebuie menţionate peste 1000 de pasteluri, alte peste 1200 de xilogravuri, desene (în cărbune, tuş, creion), picturi ulei,… Plusul îl aduc expoziţiile personale avute în ţară şi peste hotare, de amintit fiind, în cazul celor din urmă, Liege, Antwerp, Riga, Moscova, Budapesta, Ciudad de Mexico, Bruxelles, Genova, Hanovra, New York, Rochester, Toronto,… Cu menţiunea participării la câteva ediţii ale Bienalei de la Veneţia, o călătorie în China (albumul “Schiţe de călătorie în China”). Şi încă o menţionare, prima personală a artistului are loc la finalul anului 1932, cu o expoziţie de desene în cărbune şi pasteluri.

Xilogravura rămâne însă tehnica căreia îi dedică viaţa artistică, fără a neglija şi celelalte paliere, putând vorbi despre o preocupare constantă.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie