Simeze clujene

O călătorie dinamică în universuri variabile cu Maria Cubleşan

Turnul Croitorilor

La Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca este deschisă o expoziţie strălucitoare, plină de lumină şi culoare, semnată de doamna inginer Maria Cubleşan. Toată forţa unei personalităţi dăruită de Dumnezeu cu inteligenţă, voioşie şi iubire de tot ce înseamnă viaţă este exprimată în imaginarul foarte colorat al picturii pecare ne-o dăruieşte Maria Cubleşan (n. 1959).

Talentul s-a văzut încă din copilărie, au îndrumat-o profesorii de desen din Dej, menţionând amprenta creatoare şi formatoare a artistei Elena Szervaczius. După absolvirea studiilor de inginerie, a unui an de şcoală populară de artă, doamna Cubleşan se stabileştela Turnu Severin, dăruind familiei sale opt copii minunaţi, la rândul lor purtând moştenirea unei vitalităţi active, dornice de afirmare. Revine în Dejul copilăriei şi se deschide artei şi dorinţei de nou, de spiritualitate pentru împlinirea puternicei chemări a limbajului metaforic al artelor vizuale. A beneficiat de câţiva ani de „lucru” în Belgia, în zona Bruxelles, expunând împreună cu pictorii zonei.

Vizitatorii expoziţiei doamnei Maria Cubleşan se pot bucura în ambianţa medievală a Turnului Croitorilor de tendinţele variate susţinute de tehnici interesante de exprimare plastică. Impresionează câteva portrete  ‒ „Regina Mathilde de Belgia cu fiica”, „Fiica mea” şi „Tendresse” (fata cu voalul) ‒, în care apreciem rezolvările picturale delicate, specific feminine, amintind de pictura unor mari artiste de la sfârşitulsec. al XIX-lea (Berthe Morisot) şi, probabil, expuse la expoziţia Vous les Femmes din perioada sejurului său belgian. Griuri colorate, transparenţe şi efecte de lumină ne confirmă motivele aprecierilor de care s-a bucurat în Belgia, controlul lucid al sensibilităţii şi aplecarea spre metafora dialogului exterior – interior în ceea ce ar putea fi genul portretistic în contemporaneitatea tradiţională. Dar culoarea ‒ ca expresie a stărilor afective, a lumilor lăuntrice ‒, o găsimsincer afirmată şi în flori sau peisaje, demonstrată printr-o  tendinţă gestuală, expresionistă. Pasta de culoare, fondurile dramatice propun o efuziune sentimentală ca metaforă a unei geneze în desfăşurare, plină de mister şi forţă. Jocul abstract, cu bucuria „întâmplării” alunecărilor cromatice de culori acrilice continuă cu graţia talentului său care ştie descoperi păduri astrale şi miracole vegetale în hazardul curgerilor colorate. Bucuria Luminii ca echivalent divin al aspiraţiilor spre o împlinire superioară destinului omenesc este concret sugerată de artistă prin adăugarea foiţei de aur sau a efectelor metalice în gama expresivă a culorilor. Parcursul amatorului de artă în expoziţia doamnei Maria Cubleşan invită la o călătorie dinamică în universuri variabile, complexe ca stare psihologică de suflet, dar conţinând armonie formală şi cromatică. O stare de frumos potrivită sau complementară ambianţelor locuinţelor moderne şi care confirmă generozitatea unei existenţe deschise celorlalţi, propunând optimism şi perseverenţă. Marile sărbători creştine ale Luminii, ale Universului-Spirit le putem simţi şi în pictura doamnei inginer Maria Cubleşan, în dorinţa sa de mai bine pentru o Lume de prieteni alături de care îşi „potriveşte” creaţia artistică.

Margarea CATRINU

Articole din aceeasi categorie