Simeze clujene

Lampa Bauhaus în ‘n’ interpretări artistice. 100 de ani de Şcoală Bauhaus!

joi 20 iunie, 19. 00 * Spaţiul Intact. Centrul de Interes

Iată o expoziţie care cu siguranţă va trezi interesul scontat. Şi-l va trezi deoarece prea puţin se vorbeşte şi se scrie despre şcoala şi curentul artistic Bauhaus, ambele purtând numele pedagogului german Walter Gropius, Weimar 1919. Nu trebuie uitat faptul că în 1933, Şcoala Bauhaus a fost interzisă, Gropius punând bazele, în Statele Unite, Stilului New Bauhaus. Ce frumoasă şi interesantă este istoria artei!

Vorbim practic despre curentul artistic cu infleuneţ majore în arhitectură, arte plastice, design, fotografie, mobilier, decoraţiuni interioare.

În 1924, un bărbat pe nume Wilhelm Wagenfeld a început să lucreze în atelierul Bauhaus din Weimar unde a primit o sarcină simplă din partea lui Laszlo Moholy – Nagy, să creeze un design nou pentru o lampă. Rezultatul a devenit un obiect cunoscut astăzi drept “lampa Bauhaus” şi care, mai mult decât oricare altul, a devenit întruparea şcolii de design Bauhaus aşa cum a fost ea definită de Gropius. Estetica lămpii este corelată direct cu filosofia care a re-creat obiecte de zi cu zi dintr-o perspectivă minimalistă şi funcţională, prin eliminarea tuturor detaliilor redundante.

În 1980, când Walter Schnepel s-a asociat cu Wagenfeld ca să recreeze lampa Bauhaus, el a căutat şi o modalitate de a redefini forma iconică şi de a o ancora în cultura contemporană într-un alt fel decât ca artefact istoric încă relevant și care trebuie respectat. S-a hotărât să iniţieze o reacţie în serie, inspirată poate de colecţia sa de artă Fluxus: un performance care a conferit obiectului istoric o nouă viaţă mergând contra funcţiei sale iniţiale de produs industrial. El a înţeles că orice obiect istoric trăieşte cu adevărat doar atâta timp cât este subiect al interpretărilor şi dezbaterilor. Astfel s-a decis să ofere acest obiect istoric unor artiști care să îl modifice după cum cred ei de cuviinţă.

Prin contribuţia unor artişti precum Jochen Fischer, Christian Gürtler, Richard Hamilton, Alison Knowles, Christiane Möbus, Aldo Mondino, Paul Renner, Daniel Spoerri, Dieter Roth, Ben Vautier sau Ay_O, noile lămpi Bauhaus există acum la intersecţia a două universuri: cel în care puritatea formei există încă şi un altul, în care ele sunt stratul de bază al unui palimpsest, o metaforă a unei istorii vii şi a individualităţii.

Expoziția marchează și sărbătorește cei 100 de ani trecuți de la înființarea Școlii Bauhaus la Weimar, una dintre cele mai puternice la început de secol XX.

Titlul generic este şi el extrem de ofertant, I Am, You Are, He Is/Colecţia Walter Schnepel, în premieră în Cetatea artistică a Clujului.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie