Senatorul Cordoş cere dezbatere “serioasă’’ pe tema salarizării unitare

Senatorul PSD de Cluj, Alexandru Cordoş a atras atenţia, prin intermediul unei declaraţii politice susţinută în plenul Senatului, că un eventual proiect de lege pe tema salarizării unitare trebuie supus unei dezbateri serioase între toate forţele politice, instituţiile statului, guvern şi toţi partenerii sociali implicaţi. Cordoş a cerut, în acest context, Guvernului ca în procedură de urgenţă să prezinte Parlamentului României forma finală a legii salarizării unitare, sub rezerva iniţierii unei moţiuni simple pe această temă.

‘’Trebuie găsite soluţii pentru a rezolva disfuncţionalităţilor semnalate în Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice, indiferent că se referă la criteriile de performanţă, care trebuie să fie specifice domeniului, la evaluarea numărului de personal afectat de aplicarea formulei de calcul al salariului sau la îndepărtarea subiectivismului în evaluare conform prevederilor Codului Muncii. Stimaţi colegi, este imperios necesar ca toţi membrii Senatului şi ai Camerei Deputaţilor să aibă ca obiective în analiza, amendarea, dezbaterea şi susţinerea legii salarizării unice, implementarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului de bază minim brut, echitate în stabilirea grilelor de salarizare, transparenţă în efectuarea evaluării personalului şi cel mai important aspect o aşezare a actelor normative în privinţa salarizării şi pensiilor pentru a se asigura într-un final dezideratul de predictibilitate şi siguranţă’’, a declarat Cordoş.

Parlamentarul clujean a arătat că noua lege a salarizării trebuie să rezolve asigurarea unei salarizări echitabile. Cordoş susţine că în prezent una dintre disfuncţionalităţile care au generat discriminări în cadrul aceleiaşi categorii profesionale se datorează suprapunerilor de gradaţii. ‘’Avem situaţii în care un debutant are salariul de încadrare mai mare decît al unei persoane cu vechime. Totuşi, vreau să subliniez faptul că aplicarea principiul nediscriminării, va impune diferenţe salariale între cei salarizaţi potrivit noii legi şi cei salarizaţi în baza vechii legi, deşi persoanele sînt încadrate pe posturi identice. Evident, noul sistem de salarizare se va aplica doar persoanelor care ar intra în ipoteza juridică ulterior intrării în vigoare a normei juridice şi nu ar afecta drepturile salariale deja dobîndite’’, a punctat Cordoş.

Articole din aceeasi categorie