Scriitori clujeni pe urmele lui Ioan Budai Deleanu

La ora cînd Clujul îşi primenea faţa cu apa rece a Someşului, trecînd la treburile cotidiene, un grup de scriitori clujeni se afla deja în acceleratul care  înainta cu viteză spre Orăştie, pentru a participa la primul Festival Interjudeţean de Poezie dedicat lui Ioan Budai Deleanu, autorul poemului de largă respiraţie „Ţiganiada”. Festivalul a fost organizat de Liga Scriitorilor din România şi Cenaclul Epigramiştilor Olteni condus de distinsul ambasador Petre Gigea-Gorun, din Craiova, avîndu-l ca iniţiator pe tînărul scriitor Claudiu Şimonaţi, locuitor pe acele meleaguri încărcate de istorie.

Era vineri, 26 august a.c.
Fereastra compartimentului în care ne aflam se transformase, parcă, într-un ecran pe care se derulau imagini, predominant în galben, ale peisajului pe care-l parcurgeam. Oprind în gara Aiud, ne-am amintit de cei schingiuiţi sau omorîţi în închisoarea de tristă amintire din acest oraş, cunoscuţi şi necunoscuţi. Ne-am adus aminte de Radu Gyr şi am murmurat versurile lui zguduitoare din poeziile „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane !”, pentru care a fost condamnat la moarte de comunişti, şi „Isus în celulă”.Pe fundalul sonor sacadat, al roţilor de tren, versurile căpătaseră rezonanţa crezului său, devenit  crezul unei generaţii.

Acest moment poetic a durat pînă cînd la fereastra compartimentului a apărut gara Alba Iulia, capitala Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 (odinioară numindu-se Bălgrad).

Ajunşi în gara Orăştie, oraşul ne-a întîmpinat cu o căldură toropitoare; aici am fost aşteptaţi de poetul Claudiu Şimonaţi care ne-a vorbit pe scurt despre acest oraş care mai demult s-a numit Orăşteiu, localitate care la 1224 se afla într-un amplu proces de dezvoltare şi unde la 1582 se tipărea Palia.

Urcaţi în autoturismul condus de bătrînul Şimonaţi ne-am îndreptat spre Geoagiu, unde în frumosul Liceu „Alexandru Borza” s-au desfăşurat lucrările Festivalului de Poezie. Am fost întîmpinaţi de inimosul director prof. Ioan Vălean, un iubitor de cultură, care împreună cu directorul Hotelului Ceres,  au asigurat celor peste 100 de participanţi, veniţi din toate colţurile ţării, condiţii optime  de desfăşurare a lucrărilor Festivalului, inclusiv cele de cazare şi masă.

A doua zi, în 27 august, lucrările festivalului au fost deschise de prof. Ioan Vălean, în prezenţa delegaţilor şi a unui numeros public, a presei hunedorene, după care scriitorul Al. Florin Ţene a adus salutul membrilor Ligii Scriitorilor din România şi a vorbit despre această organizaţie profesională. În continuare, domnul  ambasador Petre Gigea-Gorun, preşedintele Cenaclului Epigramiştilor Olteni, a vorbit despre activitatea cenaclului pe care-l conduce, aducînd salutul acestuia.

Deschiderea festivă a fost urmată de conferinţa „Ioan Budai Deleanu – promotor al limbii literare române – 191 de ani de la trecerea scriitorului în eternitate”, conferinţă susţinută de scriitorul şi criticul literar Al. Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor Români.

În partea a doua a programului şi-au lansat cărţile scriitorii: Mariana Pîndaru-Bîrgău, preşedinta filialei Uniunii Scriitorilor din Deva, Miron Ţic, Gheorghe Neagu, directorul prestigoasei reviste „Oglinda Literară”, Any Drăgoianu, Petre Gigea-Gorun, Titina Nica Ţene, Claudiu Şimonaţi, Janet Nică, Marius Robu, Oana Radu, Violeta Petre, Dumitru Nicodim şi Al. Florin Ţene. Scriitorul clujean a criticat faptul că în ultima perioadă, ce se numără în decenii, foarte multe activităţi culturale pe plan local şi naţional sînt organizate de persoane fizice sau ONG-uri, fără sprijinul, măcar de îndrumare, din partea specialiştilor din Direcţiile Judeţene de Cultură, care primesc salarii şi pentru a promova, printre altele, iniţiativele culturale. Apoi preşedintele Ligii Scriitorilor Români a prezentat şi lansat antologia de poezie „Lumina cuvintelor”(coordonator de proiect Claudiu Şimonaţi ), editată cu acest prilej, cu o prefaţă de Petre Gigea-Gorun şi în care semnează poezii: Any Drăgoianu, Mihaela Franc, Petre Gigea-Gorun, Mihai Merticaru, Constantin Mîndruţă, Gheorghe Neagu, Janet Nică, Gabriela Pachia, Ion Pachia-Tatomirescu, Violeta Petre, Ioana-Daniela Popa, Ion Popescu Bradoschi, Ioan Prăjişteanu, Marius Robu, Dan Sprîncenatu, Claudiu Nicolae Şimonaţi, Al. Florin Ţene, Titina Nica Ţene şi Lelu Nicolae Vălăreanu.

Au fost acordate premiile cîştigătorilor concursului de poezie al Festivalului şi a avut loc înmînarea Diplomelor de Excelenţă pentru întreaga activitate literară scriitorilor: Petre Gigea-Gorun, Titina Nica Ţene, Gheorghe Neagu şi Al. Florin Ţene, momente urmate de vernisajul expoziţiei  de pictură şi caricatură a pictorului Lucian Bulătan.

În după- amiaza aceleiaşi zile,  toţi participanţii s-au deplasat în localitatea Cigmău, unde în anul 2007 s-au descoperit importante urme ale unui castru roman şi unde s-a născut Ioan Budai Deleanu, la 6 ianuarie 1760. Urmele casei sale se mai văd şi astăzi, vis-à-vis de căminul cultural care poartă numele autorului „Ţiganiadei”. Pe zidul  instituţiei se află o placă comemorativă, la care scriitorii prezenţi au depus o coroană de flori.

În cursul zilei de duminică, spre seară, am părăsit aceste meleaguri de legendă, luînd cu noi amintiri frumoase; Clujul nostru drag ne-a îmbrăţişat cu braţele lui de lumină, în orele apropiate de miezul nopţii, spunîndu-ne  „bine aţi venit acasă! „

Al. Florin ŢENE

Articole din aceeasi categorie